Gebiedsontwikkeling Kerkrade-Centrum op koers | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
12-10-2019, 02:42
 

Helder
16°C
gevoelstemperatuur: 13°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 72%
windsnelheid: 4 bft ZZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:55
zonsondergang: 18:52
Meer verwachtingen...
 
11-09-2014
Deel dit op:

Gebiedsontwikkeling Kerkrade-Centrum op koers

KERKRADE – De Stuurgroep Centrumplan heeft op woensdag 10 september 2014 de Commissie GEZ geïnformeerd over de stand van zaken integrale gebiedsontwikkeling Kerkrade Centrum en de bijbehorende gebiedsexploitatie. De Commissie is vertrouwelijk geïnformeerd over aanvullende afspraken op de in juni 2013 tussen gemeente Kerkrade en Van Pol Beheer BV gesloten koop/samenwerkingsovereenkomst.

Tussen partijen is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over deze aanvullende afspraken. Voorzitter van de Stuurgroep Centrumplan, wethouder Wiermans vat het belang hiervan samen: “Belangrijke stappen zijn gezet, een cruciale mijlpaal is bereikt”.
De gebiedsontwikkeling is een complex proces. Volgens Wiermans zijn in de fase van planuitwerking voor zowel het commerciële als het culturele cluster nieuwe inzichten ontstaan.

Op het moment van het sluiten van de koop/samenwerkingsovereenkomst waren deze zaken nog niet duidelijk. “Daarover moeten we met onze partners afspraken maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bouwkundige situatie, de uitwerking van het Voorlopig Ontwerp in inrichtingsschetsen en de afspraken met verschillende stakeholders.” Volgens Wiermans heeft dit geleid tot aanvullingen op de oorspronkelijke afspraken. Het gaat dan in het cultuurcluster bijvoorbeeld om theatertechnische zaken, zoals aanpassingen aan licht en geluid, noodzakelijk vervangingsonderhoud en arbotechnische eisen als gevolg van vigerende wet- en regelgeving.

De aanvullende afspraken zijn in goed overleg tot stand gekomen na het doorlopen van een zeer zorgvuldig proces. Wethouder van Financiën Schneider, lid Stuurgroep Centrumplan, geeft aan dat de gemeente niet over één nacht ijs gaat. “De gemeente wordt bijgestaan door gespecialiseerde externe adviseurs om risico’s voor de gemeente te minimaliseren en uit de context van Staatssteun te blijven.”

De Commissie GEZ heeft vertrouwelijkheid gelegd op de inhoud van de aanvullende afspraken. Op dit moment kan dus niet verder hierop ingegaan worden. “De belangen zijn groot. Gemaakte afspraken moeten nu zorgvuldig vastgelegd worden in een overeenkomst. Als die getekend is, dan kan de grond worden overgedragen aan Van Pol Beheer BV”, aldus Schneider.

Nu de stand van zaken is toegelicht aan de commissie GEZ en de kaders van de aanvullende overeenkomst zijn geschetst, zal de gemeenteraad op 24 september aanstaande hierover een besluit nemen.

Betrokken partijen hebben naar elkaar uitgesproken dat de aanvullende overeenkomst zo snel mogelijk moet worden afgerond en getekend. De precieze planning in dezen is afhankelijk van adviezen van en de toetsing door externe deskundigen. Met de wetenschap van nu kan op zijn vroegst in oktober 2014 de grond worden overgedragen.
Van Pol Beheer BV heeft gemeente Kerkrade geïnformeerd dat direct nadat de grond is overgedragen gestart wordt met het inrichten van de bouwplaats.

Gebiedsexploitatie
Ook de gebiedsexploitatie Centrumontwikkeling is uitgebreid in de commissie GEZ toegelicht. Het huishoudboekje van het project is bijgewerkt. Er zijn plussen en minnen, het project blijft binnen de door de raad geschetste kaders. Het project ligt ook hier op koers. “De Stuurgroep Centrumplan blijft op regelmatige basis de commissie informeren over de gebiedsexploitatie”, aldus wethouder Schneider.
Wethouder Weijers, lid Stuurgroep Centrumplan, is optimistisch. “We staan echt aan de vooravond van de grootste upgrading van onze stad ooit. We realiseren een compact winkelhart met een menselijke maat, passend bij de schaal van Kerkrade en binnen de structuur van Parkstad. Dit winkelhart wordt ingebed in een uniforme en samenhangende inrichting van de openbare ruimte, waarbij ook het Stadspark wordt heringericht. Wethouder Jo Bok vult aan: “Tel daar de doorontwikkeling van Continium tot Creative City en ons nieuwe Cultuurhuis bij op, dan weet je dat hier iets bijzonders staat te gebeuren.“


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin