Geen kerstmarkt meer in Fluweelengrot - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 15:54
 

Stortbuien
14°C
gevoelstemperatuur: 10°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 76%
windsnelheid: 3 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
15-01-2016
Deel dit op:

Geen kerstmarkt meer in Fluweelengrot

VALKENBURG AAN DE GEUL – Het bestuur van de stichting Kasteel van Valkenburg heeft besloten dat ze met ingang van dit jaar geen kerstmarkt meer gaat organiseren in de Fluweelengrot. Dit bestuursbesluit is genomen nu blijkt dat de kosten van de kerstmarkt 2015 onverantwoord hoog zijn zodat ze nauwelijks meer opwegen tegen de opbrengsten.

Het verschil met de voorafgaande jaren zijn de kosten voor extra veiligheidsmaatregelen: deze zijn voor de kerstmarkt in 2015 vele malen hoger dan in de jaren daarvoor. Met de voor 2016 in het vooruitzicht gestelde nog hogere kosten voor dit evenement, is het risico op financieel verlies voor de stichting te groot geworden.

Zes weken voor de opening van de Kerstmarkt 2015 heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul de stichting geconfronteerd met extra veiligheidsmaatregelen die aanzienlijk verder gingen dan de in de 17 voorafgaande jaren gesteld.

Om aan deze gestelde aangescherpte veiligheidseisen te kunnen voldoen, moest de stichting extra veiligheidsmaatregelen nemen. Deze extra maatregelen kostten ± € 175.000,00 aan structurele kosten die elk jaar terugkomen en ± € 50.000,00 aan investeringskosten die over meerdere jaren uitgestreken kunnen worden. Een forse onvoorziene kostenpost. Desondanks wilde de stichting Kasteel van Valkenburg aan de aangescherpte veiligheidseisen voldoen zodat de kerstmarkt 2015 door kon gaan aangezien de organisatie toen al bijna volledig rond was.

Nu na het opmaken van de balans blijkt dat de opbrengsten van de kerstmarkt 2015 nauwelijks opwegen tegen de gemaakte kosten – zeker omdat er in 2016 nog eens extra veiligheidseisen voor de kerstmarkt worden gesteld – is het risico op financieel verlies voor de stichting onverantwoord groot geworden. De kerstmarkt is voor de stichting geen doel op zichzelf maar diende slechts ter ondersteuning van haar feitelijke doelstelling nl instandhouding van het Valkenburgse cultuurhistorisch erfgoed zijnde de kasteelruïne en de Fluweelengrot.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin