Grensoverschrijdende samenwerking voor realisatie B 221 / Randweg Abdissenbosch - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 17:08
 

Meest bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 3 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
15-04-2016
Deel dit op:

Grensoverschrijdende samenwerking voor realisatie B 221 / Randweg Abdissenbosch

LANDGRAAF – Op vrijdag 15 april hebben Wolfgang Jungnitsch (burgemeester gemeente Übach-Palenberg) en Kelly Regterschot (wethouder gemeente Landgraaf) tijdens een overleg met de provincie Limburg een gezamenlijke zienswijze op het ‘(concept-) Bundesverkehrswegeplan 2030 (BVWP)’ getekend. Eric Geurts (gedeputeerde van de provincie Limburg) tekent deze zienswijze komende dinsdag na behandeling in GS. Hiermee bekrachtigen de drie partijen dat zij ook in de toekomst, in het kader van de planning en realisatie van de weg, de krachten willen bundelen. Deze intensieve samenwerking is in het hele voortraject dé spil geweest om het project op een goede manier van de grond te krijgen.

De afgelopen jaren hebben de provincie Limburg, de gemeente Landgraaf en de gemeente Übach-Palenberg zich gezamenlijk in Düsseldorf en Berlin sterk gemaakt voor de realisatie van de B221: de noodzakelijke nieuwe wegverbinding tussen de Buitenring Parkstad Limburg in Landgraaf en de B56 nabij Geilenkirchen. Het resultaat was dat op 16 maart 2016 de Duitse verkeersminister, de heer Dobrindt bekend heeft gemaakt dat de B221 met hoge prioriteit is opgenomen in het ‘concept-Bundesverkehrswegeplan 2030’. De kans dat de overlast van het toenemende vrachtverkeer in Ubach over Worms en Scherpenseel wordt verminderd, is hiermee aanzienlijk groter geworden.

De “B221 Ortsumgehung Scherpenseel” is in dit plan (waarin alle uitbouw-, nieuwbouw- en renovatiemaatregelen tot 2030 zijn vastgelegd) ingedeeld in het “vordringlicher Bedarf”. Dat wil zeggen dat de weg een hoge prioriteit heeft gekregen. Kenmerkend voor alle projecten in het “vordringlicher Bedarf” is dat de financiële middelen al door het Bundesverkehrsministerium zijn vastgelegd.

De gezamenlijke zienswijze die vandaag door alle drie de partijen is vastgesteld, wordt de komende dagen naar het ministerie in Berlijn verstuurd. De ondertekenaars zijn blij met de positieve projectbeoordeling voor de B221 en de hoge baten-kosten-factor van 5,4. Daarmee zijn nut en noodzaak van de nieuwe weg zonder twijfel nu ook aan Duitse zijde officieel bevestigd. Ook geven zij aan dat qua lijnvoering nog optimalisaties mogelijk zijn. Het gezamenlijke voorstel om het tracé op een grotere afstand van de dorpen Grotenrath en Teveren te realiseren, wordt dan ook na de definitieve vaststelling van het Bundesverkehrswegeplan in het kader van de uiteindelijke “Linienbestimmung” ingebracht.

Onmiddellijk na de publicatie van het concept-Bundesverkehrswegeplan in maart hebben de provincie Limburg en de gemeente Landgraaf het planningsproces voor de Randweg Abdissenbosch weer opgepakt. Het college en de gemeenteraad van Landgraaf alsmede GS en PS van de provincie Limburg kunnen nu toewerken naar de formele besluitvorming die nog over de aanleg van de Randweg moet plaatsvinden. De drie partijen spreken het gezamenlijke vertrouwen uit dat de nieuwe grensoverschrijdende weg kort na 2020 gereed is.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin