Half Holland in crisis aflevering 1: KlimaatcrisisToeristisch en recreatief nieuws Limburg

,
 


gevoelstemperatuur:
luchtdruk:
vochtigheid: %
windsnelheid:
UV-Index:
zonsopgang:
zonsondergang:
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
15-05-2023
Deel dit op:

Half Holland in crisis aflevering 1: Klimaatcrisis

HILVERSUM / LANDGRAAF – Dit voorjaar komt Yora Rienstra met de serie Half Holland in crisis, over de gevolgen van de klimaatcrisis, de vluchtelingenopvangcrisis en de personeelscrisis.

Net als veel andere Nederlanders maakt Yora zich zorgen over de toekomst: hoe overleven haar kinderen op een planeet die steeds warmer wordt? Is er voldoende ziekenhuispersoneel als ze zelf ziek wordt? En hoe kan het dat zo’n welvarend land als Nederland niet in staat is om vluchtelingen op te vangen? Met een open vizier reist Yora dwars door Nederland en vertelt de verhalen van slachtoffers, activisten én mensen die juist voordeel halen uit een crisis.

In de eerste aflevering (maandag 29 mei, 21.15 uur, VPRO, NPO 3) gaat Yora op pad met leden van Extinction Rebellion tijdens de bezetting van vliegveld Eindhoven. Op de woonboot van milieuactivist Pippi komt ze ook Jelle de Graaf tegen, die zich in een uitzending van Beau vastplakte aan de talkshowtafel om aandacht te vragen voor het klimaat. Tijdens een training over vertragingstechnieken leert Yora hoe je het de politie moeilijk kunt maken tijdens een demonstratie.

Valkenburg
Het hotel van Claudia in Valkenburg is na de verwoestende overstromingen van 2021 nog steeds in opbouw. Ondertussen plaatsen bewoners schotten in hun tuin om het kolkende water de volgende keer tegen te houden.

Dat verzet ook andere vormen kent, bewijst Jacqueline. Zij helpt mensen met investeren in start-ups die klimaattechnologie ontwikkelen en verdient daar zelf ook aan. Op het Brabantse platteland wordt de populaire tractorrace Trekkertrek in haar voortbestaan bedreigd. De lokale jeugd is not amused.

Yora Rienstra: ‘Ik wilde dit programma graag maken omdat we van de ene crisis in de andere vallen. Ik hoor er vaak genoeg experts over praten. Er worden allemaal feiten en cijfers benoemd, regels en wetgeving waar we mee te maken hebben. Allemaal behoorlijk complex en hierdoor bleef het ook ver van mijn bed, terwijl we allemaal met crisis te maken hebben en er ook iets mee moeten. Zoals de klimaatcrisis. Ik ben met dit programma echt een reis door Nederland gaan maken om te zien wie er allemaal met de oorzaken en gevolgen van de crises te maken hebben en hoe ik mezelf ertoe moet verhouden. Door erachter te komen wat de verschillende crisissen inhouden snap ik beter hoe ik onderdeel kan zijn van de oplossing en hoop ook anderen met dit ‘rijke’ programma te inspireren.’

Over de maker
Yora Rienstra (1981) is cabaretier en programmamaker. Ze studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Yora maakte zes theaterprogramma’s en was tot 2019 vaste presentator van het BNNVARA-programma Rambam. In 2021 maakte ze voor de VPRO de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs. Nadat ze eerder in persoonlijke verhalen áchter de woningcrisis dook in de VPRO-serie Half Holland dakloos (2022), is de televisiemaker dit voorjaar terug met nog meer crises.

Op de foto: Yora in Limburg ©VPRO


Ook in het nieuws