Heerlen gastgemeente Reuvensdagen 2016 | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
14-07-2020, 16:05
 

Bewolkt
21°C
gevoelstemperatuur: 21°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 49%
windsnelheid: 0 bft N
UV-Index: 1
zonsopgang: 05:40
zonsondergang: 21:46
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
27-11-2015
Deel dit op:

Heerlen gastgemeente Reuvensdagen 2016

HEERLEN – De gemeente Heerlen wordt gastgemeente van de Reuvensdagen, het grootste nationale archeologie-congres met circa 750 deelnemers. Een en ander is vandaag in Zwolle bekendgemaakt door Heerlens wethouder Jordy Clemens en Limburgs gedeputeerde Hans Teunissen. De Reuvensdagen vonden gisteren en vandaag in Zwolle plaats.

Er komen ieder jaar 750 (amateur)archeologen naar de Reuvensdagen, die twee dagen in beslag nemen. De Provincie Limburg en de gemeente Heerlen zijn vandaag in Zwolle gaan kijken hoe daar aan het congres gestalte werd gegeven. Het congres zal in november 2016 plaatsvinden in het Parkstad Limburgtheater Heerlen.

Het houden van de Reuvensdagen in Heerlen biedt een breed podium voor het uitdragen van het erfgoedbeleid van de gemeente. Wethouder Clemens : “Wij zijn trots op ons rijke verleden dat in onze stad op verschillende plaatsen zichtbaar en beleefbaar is. Met het Romeinse badhuis en het Middeleeuwse Landsfort Herle heeft Heerlen twee archeologische pronkstukken, die mede bepalend zijn voor het verhaal van Heerlen”.

Provincie Limburg wil aan het congres volgend jaar een randprogramma organiseren. Het doel hiervan is om archeologie onder de aandacht te brengen van een breder publiek. ,,Limburg is qua archeologie een rijke provincie,“ zegt gedeputeerde Hans Teunissen. ,,Jammer genoeg weet dat niet iedereen. Daar moeten we wat aan doen. We gaan de deuren opengooien en archeologie bij de mensen brengen. Archeologie is niet van wetenschappers alleen. Archeologie is bijvoorbeeld ook belangrijk voor recreatie en toerisme.”

Voor Limburg vormen de Reuvensdagen de aanloop naar het grote internationale archeologiecongres, dat in 2017 in Maastricht wordt georganiseerd. Een en ander onder de vlag van European Association of Archeologists (EAA), dat komend jaar vijf dagen in Vilnius (Litouwen) congresseert. Dan komen circa 2000 archeologen uit de hele wereld naar Limburg. Ook dan wil de provincie samen met de regio een randprogramma organiseren om Limburg inclusief de euregio in de wereld te afficheren als archeologische hotspot.

De Reuvensdagen zijn vernoemd naar Caspar Reuvens (1793-1835) uit Den Haag, de eerste hoogleraar in de archeologie ter wereld. De eerste editie van de Reuvensdagen vond plaats in 1971. In 1990 en 2002 werden de Reuvensdagen in Maastricht gehouden.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin