Heerlens Romeins badhuis wordt 3D gescand - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 17:04
 

Meest bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 3 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
18-04-2016
Deel dit op:

Heerlens Romeins badhuis wordt 3D gescand

HEERLEN – Van maandag 18 april t/m woensdag 20 april wordt in Heerlen het Romeinse badhuis gescand. Met het maken van 3D beelden van het badhuis wordt een belangrijke stap gezet in het archeologisch onderzoek naar het badhuis.

De 3D scan maakt deel uit van het nieuwe archeologisch onderzoek naar de historie van het badhuis. Het onderzoek, onder leiding van conservator Karen Jeneson van Thermenmuseum Heerlen, neemt twee jaar in beslag en is erop gericht om verder verval het badhuis te voorkomen en alle schadeplekken te repareren. Hiermee blijft het Romeins Badhuis behouden voor de toekomst. Op 1 mei a.s. start in het kader van het onderzoek de eerste expositie in het Thermenmuseum ‘Het Badhuis ontbloot’.

Veertig jaar na de ontdekking en opgraving van de Heerlense thermen worden scheuren in muren zichtbaar en is er sprake van verkruimeld mortel en afbrokkelend pleisterwerk. De grootste bedreiging is het klimaat binnen de overkapping; deze bestaat uit enkel glas en metaal. Het buitenklimaat heeft daardoor veel invloed op het binnenklimaat. Grote fluctuaties in temperatuur en vochtigheid, vaak binnen 24 uur, veroorzaken de schade.

De 3D scan vormt de basis waarop reconstructies ontwikkeld worden. Het resultaat van de 3D scan is een 0-meting van het badhuis; een zeer gedetailleerde, tot op de millimeter nauwkeurige weergave van het gebouw. Er zijn handgemaakte tekeningen van het badhuis beschikbaar, maar die zijn lang niet zo nauwkeurig en zijn weergaven in het platte vlak.

Een 3D scan voegt een dimensie toe: het badhuis kan in een (digitale) ruimtelijke omgeving geplaatst worden. Waardevolle informatie voor archeologen om de exacte stichting van het badhuis te bepalen – misschien is het wel het oudste gebouw van steen van Nederland – , om de maatschappelijke context te duiden en om het badhuis op de juiste manier te reconstrueren.

Het scannen wordt uitgevoerd door Delfttech. Dit bedrijf levert de 3D data, de tekeningen en de representaties aan, een belangrijke basis van het archeologisch onderzoek.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin