Heerlens Romeins badhuis wordt 3D gescand

HEERLEN – Van maandag 18 april t/m woensdag 20 april wordt in Heerlen het Romeinse badhuis gescand. Met het maken van 3D beelden van het badhuis wordt een belangrijke stap gezet in het archeologisch onderzoek naar het badhuis.
De 3D scan maakt deel uit van het nieuwe archeologisch onderzoek naar de historie van het badhuis. Het onderzoek, onder leiding van conservator Karen Jeneson van Thermenmuseum Heerlen, neemt twee jaar in beslag en is erop gericht om verder verval het badhuis te voorkomen en alle schadeplekken te repareren. Hiermee blijft het Romeins Badhuis behouden voor de toekomst. Op 1 mei a.s. start in het kader van het onderzoek de eerste expositie in het Thermenmuseum ‘Het Badhuis ontbloot’.
Veertig jaar na de ontdekking en opgraving van de Heerlense thermen worden scheuren in muren zichtbaar en is er sprake van verkruimeld mortel en afbrokkelend pleisterwerk. De grootste bedreiging is het klimaat binnen de overkapping; deze bestaat uit enkel glas en metaal. Het buitenklimaat heeft daardoor veel invloed op het binnenklimaat. Grote fluctuaties in temperatuur en vochtigheid, vaak binnen 24 uur, veroorzaken de schade.
De 3D scan vormt de basis waarop reconstructies ontwikkeld worden. Het resultaat van de 3D scan is een 0-meting van het badhuis; een zeer gedetailleerde, tot op de millimeter nauwkeurige weergave van het gebouw. Er zijn handgemaakte tekeningen van het badhuis beschikbaar, maar die zijn lang niet zo nauwkeurig en zijn weergaven in het platte vlak.
Een 3D scan voegt een dimensie toe: het badhuis kan in een (digitale) ruimtelijke omgeving geplaatst worden. Waardevolle informatie voor archeologen om de exacte stichting van het badhuis te bepalen – misschien is het wel het oudste gebouw van steen van Nederland – , om de maatschappelijke context te duiden en om het badhuis op de juiste manier te reconstrueren.
Het scannen wordt uitgevoerd door Delfttech. Dit bedrijf levert de 3D data, de tekeningen en de representaties aan, een belangrijke basis van het archeologisch onderzoek.
Ook in het nieuws
- Wat zijn de favoriete hobby’s van Limburgers?
- Winnaars Limburgse Popprijs 2022 bekend
- Vakantiepark Résidence Valkenburg opent kampeerterrein
- Limburgs Museum lanceert online multimediaal verhalenplatform
- Limburgs Museum landt op Maastricht Aachen Airport
- Het broedseizoen is begonnen, honden aan de lijn
- Limburgs landschap spreekt maar is niet vanzelfsprekend
- Waarom is het iDeal betalingssysteem zo populair in de Nederlandse gokindustrie?
- Onbekende brieven van Piet Mondriaan te zien op de TEFAF
- 10 Tips om meer Instagram-likes te krijgen
- Code oranje voor zuidoostelijk deel van Nederland
- Kans op enkele centimeters sneeuw in Zuid-Limburg
- Eerste hoofdrollen bekend van musical Het was Zondag in het Zuiden
- Steun voor vrijwilligers landschapsbeheer
- IBA Parkstad ook in 2023 flink op dreef
- De leukste activiteiten in Limburg
- Doe mee aan InBeeld 2023!
- Herstel historische helling Kasteel Elsloo
- Inschrijving 18e editie Maastrichts Mooiste geopend
- Guns N’ Roses komt deze zomer naar Landgraaf