Help mee en doneer voor rolstoelvriendelijke toren | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
05-06-2020, 19:29
 

Bewolkt
11°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 81%
windsnelheid: 2 bft W
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:26
zonsondergang: 21:46
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
24-06-2019
Deel dit op:

Help mee en doneer voor rolstoelvriendelijke toren

OSPEL – Bezoekers en vrijwilligers van Nationaal Park De Groote Peel missen de uitkijktoren die, omdat hij niet meer veilig was, vorig jaar is afgebroken. Er zijn plannen voor een nieuwe toren, maar genoeg geld voor de realisatie is er niet. Daarom is Staatsbosbeheer op zoek naar donateurs en sponsors.

Weids en waterrijk hoogveengebied
Het Nationaal Park De Groote Peel is een weids en waterrijk hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg. Het Nationaal Park is onderdeel van de Peelvenen, hét beleefbare hoogveengebied van het Zuiden. De Groote Peel wordt jaarlijks door honderdduizenden mensen bezocht. Er zijn verschillende wandelroutes, waaronder een familiepad dat, vanwege de verharde bovenlaag, geschikt is voor rolstoelen.
Tot eind vorig jaar stond er een uitkijktoren bij die wandelroutes. Vanwege het uitgestrekte karakter is een uitkijktoren een belangrijke recreatieve voorziening in de Groote Peel. Vanaf hoogte kun je cultuurhistorische elementen zoals de Peelbanen beter zien en de weidsheid optimaal beleven. Bovendien is een toren bij educatieve programma’s en excursies een plek om uitleg te geven over ontstaan en beheer van het landschap.

Uitkijktoren voor iedereen
Toen de oude toren was afgebroken werd er al snel nagedacht over een nieuwe. Een wens hierbij was om bij het ontwerp rekening te houden met mensen die slecht ter been zijn. Deze opdracht heeft architect Martin Koldenhof van bureau heer & meester slim uitgewerkt. De toren wordt met twee niveaus gebouwd, waarbij het onderste rolstoeltoegankelijke platform via een talud bereikbaar is. De locatie van de nieuwe toren is halverwege het familiepad.

De kosten voor de bouw van de nieuwe uitkijktoren bedragen € 75.000,-. Staatsbosbeheer kan een gedeelte hiervan vanuit het regulier budget vrijmaken. De rest moet, via het Buitenfonds en met behulp van bedrijven, fondsen, provincie en gemeenten bij elkaar gehaald worden. Ook bezoekers van De Groote Peel kunnen hun steentje bijdragen. Het streven is om € 5.000 via crowdfunding te realiseren. Elk bedrag, klein of groot, is daarbij welkom! Iedereen die € 50,- bijdraagt krijgt een avondwandeling in De Groote Peel aangeboden, inclusief drankje in de Peelboerderij. Ga naar www.buitenfonds.nl/landinzichtmetdeuitkijktorengrootepeel en steun dit mooie project!


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin