Hemelse Helpers, nieuw boek van Frans Pluijmaekers en Kitty Jansen-Rompen | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
10-10-2019, 15:04
 

Meest bewolkt
15°C
gevoelstemperatuur: 13°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 62%
windsnelheid: 2 bft WZW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:51
zonsondergang: 18:56
Meer verwachtingen...
 
08-08-2019
Deel dit op:

Hemelse Helpers, nieuw boek van Frans Pluijmaekers en Kitty Jansen-Rompen

MAASTRICHT – ‘Hemelse Helpers, engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg’ is de titel van het nieuwe boek van prentenverzamelaar Frans Pluijmaekers, waarbij cultureel antropologe Kitty Jansen-Rompen, conservator aan het museum De Domijnen in Sittard, de keuze maakte en een verhandeling schreef.

Engelen zijn van alle tijden. Ze zijn zelfs niet gebonden aan de christelijke cultuur, ook in andere geloven spelen engelen een grote rol. Maar in onze Limburgse contreien heeft het geloof aan engelen bijgedragen aan een bijzondere prentencultuur, waarbij geen enkel stadium in een mensenleven werd overgeslagen. Of het nou de communie was, een trouwfeest of een begrafenis, overal werden prenten én engelen bij betrokken.

Frans Pluijmakers uit Klimmen heeft er een verzameling van vele duizenden aan overgehouden. Hij gaf eerder al boeken uit die een ruime keuze uit zijn 700.000 stuks tellenden prentenverzameling lieten zien en voor het nageslacht bewaarden, maar deze engelenverzameling heeft hij tot het laatst bewaard. Kitty Jansen-Rompen was bereid er een verhandeling over te schrijven, die ook nog eens sterk persoonlijk is gekleurd, waardoor we een bijzondere kijk op het rijke Roomse leven in Limburg krijgen voorgeschoteld.

Op zondag 11 augustus om 14.30 uur zal in ’t Geboew in Schin op Geul dit bijzondere boek worden gepresenteerd. Stichting In onsen lande in Valkenborgh neemt de organisatie van de presentatie op zich. Frans Pluijmaekers was jarenlang als bestuurslid aan de stichting verbonden. Kitty Jansen-Rompen is conservator Erfgoed bij museum De Domijnen in Sittard.

Mocht u meer willen weten over het boek en/of verzamelaar Frans Pluijmaekers, en/of auteur Kitty Jansen-Rompen, neem dan contact op met Uitgeverij TIC 043-3262414 of kijk op www.uitgeverijtic.nl

Titel: Hemelse Helpers
Ondertitel:  Engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg
Auteur: Kitty Jansen-Rompen en Frans Pluijmaekers
ISBN: 978-94-93048-10-2
Prijs 24,90

In het Museum voor de Vrouw in Echt zal vanaf 14 augustus a.s. een kleine tentoonstelling met prenten uit het boek te zien zijn. Kitty Jansen-Rompen houdt op die dag om 19.30 uur een lezing ter gelegenheid van de opening ervan.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin