Hitteprotocol op de wegToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Weergegevensbron: Maastricht weer vandaag
03-08-2022
Deel dit op:

Hitteprotocol op de weg

LANDGRAAF – Rijkswaterstaat heeft weer het hitteprotocol ingesteld. Bij extreme warmte neemt men extra maatregelen om gestrande automobilisten op de snelweg direct naar een veilige locatie met voorzieningen te brengen. Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans (70% of meer) is op temperaturen van 30 °C of hoger. Dat geldt zeker voor Limburg.

Hitteprotocol
Als het hitteprotocol geldt, helpt Rijkswaterstaat direct alle automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan. Als ze een melding binnenkrijgen, schakelen ze meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt. Zoals bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats. Op de dagen dat het protocol geldt, doen ze dat tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds.

Met het protocol wil Rijkswaterstaat voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C. Op de website Rijkswaterstaat strooit is live te zien hoe hoog de wegdektemperatuur is.

Advies voor weggebruikers tijdens hitte
Rijkswaterstaat adviseert automobilisten goed voorbereid op weg te gaan. Net zoals u in elke andere situatie zou doen, kunt u met uw pechhulpverlener bellen. Dit kan van uw automerk zelf zijn, of bijvoorbeeld de wegenwacht van de ANWB. Achter de schermen wordt er dan direct een berger op pad gestuurd. Gaat u de weg op tijdens hitte, volg dan deze tips:

Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt.
Mocht u toch stranden met uw voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die u als parasol kunt gebruiken.
Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.

Maatregelen voor de weginspecteur
Het is belangrijk dat de weginspecteurs onder alle weersomstandigheden alert zijn en veilig hun werk kunnen doen. Weginspecteurs die op de weg een incident beveiligen, worden sneller afgelost door een collega. En weginspecteurs op de motor kunnen gebruik maken van een cooldownvest.

Podcast over het hitteprotocol
Wilt u meer weten over het hitteprotocol? Beluister dan de podcast! Meteoroloog Hisso vertelt hoe ze bij het KNMI weten wat voor weer er aankomt, zodat Rijkswaterstaat op tijd het hitteprotocol kan instellen.

Daarnaast spreekt men weginspecteur Jeroen over zijn voorbereiding op een extreem warme dag en welk soort pechgevallen er dan vaker voorkomen. Wegverkeersleider Mark legt uit wat de criteria zijn voor het instellen van het hitteprotocol. En natuurlijk deelt Rijkswaterstaat tips hoe u veilig op pad gaat op zomerse dagen.


Ook in het nieuws