Honderden zeldzame witte Beekmijtertjes aangetroffen bij Belfeld | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
07-07-2020, 16:55
 

Meest bewolkt
19°C
gevoelstemperatuur: 18°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 52%
windsnelheid: 1 bft WNW
UV-Index: 1
zonsopgang: 05:33
zonsondergang: 21:51
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
28-05-2020
Deel dit op:

Honderden zeldzame witte Beekmijtertjes aangetroffen bij Belfeld

BELFELD – De afgelopen weken werden in het Limburgse Belfeld honderden witte Beekmijtertjes gevonden. Belfeld is pas de tweede plaats in Nederland waar deze variant van dit waterminnende zwammetje werd gevonden. Ook in de rest van Europa worden witte Beekmijtertjes slechts zeer zelden gemeld.

Na weken van droogte wachten veel voorjaarspaddenstoelen op gunstiger weersomstandigheden. Het zeldzame Beekmijtertje (Mitrula paludosa) heeft hier minder last van. Dit kleine zwammetje is dol op water. Om ze te vinden moet je op zoek in heldere bronbeekjes, liefst met net een beetje stroming. Daar groeien ze op bladresten die in het water liggen. Het Beekmijtertje is een echte voorjaarssoort, die zich vooral laat zien in april en mei.

In het natuurgebied Maalbeek, net ten zuiden van Venlo, groeien de Beekmijtertjes in de lente over een afstand van enkele honderden meters vooral in de bekende geel- en oranjetinten. In het vrijwel stilstaande water van een amfibieënpoel worden sinds enkele jaren echter ook witte exemplaren gevonden.

Lees verder…

Foto en bron: Loe Giesen


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin