In Restaurant ‘P’ in Grevenbicht kun je genieten als God in FrankrijkToeristisch en recreatief nieuws Limburg

,
 


gevoelstemperatuur:
luchtdruk:
vochtigheid: %
windsnelheid:
UV-Index:
zonsopgang:
zonsondergang:
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
15-06-2023
Deel dit op:

In Restaurant ‘P’ in Grevenbicht kun je genieten als God in Frankrijk

Door Ton Reijnaerts

Restaurant P in Grevenbicht is uitgegroeid tot een pleisterplaats van culi-minnaars en levensgenieters. Ze werken er met een periodiek wisselend verrassingsmenu, actueel is dat Het 6-gangen Kreeftenfestijn.

‘Masterchef’ John Lodge, in 2012 een van de grondleggers van restaurant P  zegt het zo: ”Dat mensen achteraf zeggen: ‘we hebben genoten van een topavond’ vind ik net zo belangrijk, dan dat ze zeggen: ‘we hebben fantastisch gegeten.’ Het geheim dat dit bij ‘P’ perfect samengaat schuilt in de passie, gedrevenheid en plezier van de twaalf pensionado, die het restaurant pro deo en in hecht teamverband runnen.

Wij werden ontvangen door gastvrouw van de avond Ilse Bougie. Zoals alle ‘P’ had ze bij de start geen horeca-ervaring. Maar zoals alle ‘P’ s in Grevenbicht is ze iemand die voor het vak geboren lijkt. Vanaf het moment dat ze warm onthaalt ben je binnen. De gastvrouw neemt je onopvallend bij de hand. En dan laat ze je ook niet meer los tot ze je aan het einde van een beklijvende avond persoonlijk in de jas heeft gehesen. Oh, wat is het toch een mooi vak om mensen zo gelukkig te kunnen maken”, straalt ze uit.

Maar achter iedere prima donna in bediening staat ook een topper in de keuken. Bij restaurant P hebben ze vijf chef-koks die afwisselend dienst hebben. Ze zijn allen uitmuntend. Ze kunnen risotto maken als een Italiaan, varkensvlees voorbereiden als een Fransman en bordjes opmaken als een volbloed Japanner. Al krijgt de chef-kok van de avond daar altijd ondersteuning bij van een keukenbrigade. We weten dat iets goed maken heel veel kennis, kunde en ervaring vraagt. En heel hard werken. En ja, er komt soms ook wat magie aan te pas. Maar ook dat kun je niet zomaar, vraag maar aan tovenaarsleerling Harry Potter.

Bij restaurant ‘P’ wordt permanente bijscholing dan ook met hoofdletters geschreven. “We werken eraan om steeds meer een ‘fine dining’ restaurant te worden. Niet alleen de Franse klassieke keuken, maar ook met meer Aziatische ingrediënten willen we gaan werken”, duidt John Lodge. “We doen erg ons best om ons verder te scholen via kookdemo’s en lessen zoals recent bij top kok Angélique Schmeinck. We zijn er trots op dat we alles zelf maken, geen pakjes of zakjes hier. Groentes en kruiden komen uit onze eigen kruidentuin, het Hof van P.”

In restaurant P wordt ieder dag op Bib Gourmand niveau gekookt
Hoewel er in restaurant P ieder dag op Bib Gourmand niveau gekookt noemt John Lodge het vaker gehoorde ‘sloven achter de stoof’ “pure onzin!” “Liefde voor het koken betekent: initiatief nemen, zelf proberen en de durf hebben om anders te zijn. Maar als ik niet dagelijks met plezier en passie zou koken, zou ik ermee stoppen. Ik ben ook geen God in een witte keukenjas”, glimlacht de aimabele Limburger. “Je moet gewoon goede mensen om je heen verzamelen – van personeel tot leveranciers – en de organisatie zo neerzetten dat je gemist kunt worden. Dat de kwaliteit niet inzakt, als je er een dag niet bent. Dat hebben we hier prima voor elkaar! We hebben hier geen hiërarchie. Wél briljante mensen en dito vervangers voor iedere teampositie.”

Genieten en geluksmomentjes beleven
Dat blijkt als je een blik in de keuken mag werpen. Geen fancy hightech omgeving. Noch vlekkerige schorten, gestyled personeel of seksloze klompen. Gewoon een gepassioneerde en gestroomlijnd werkende keukenbrigade, in moderne werkkleding. Poeha, is dan ook besteed aan de Pensiondo’s. De verrukkelijke pallet aan emoties, dat de eerlijke en heerlijke regionale en mondiale gerechten teweegbrengen, daar doet ze het voor. “Mensen laten genieten en geluksmomentjes laten beleven; dat is waar het bij P om draait”, zegt nestor John Lodge.

De voormalig manager bij Nedcar nam in 2012 met Peter van Galen, huisarts in ruste, het initiatief voor het starten van hun eigen restaurant. Eerder volgden de vrienden en hobbykoks samen een negenjarige gedegen koksopleiding aan de hotelschool in Hasselt. Er werd een locatie gezocht voor het restaurant naar frans voorbeeld; een klein restaurantje in het rustige dorp Grevenbicht. Een advertentie in de Limburger ‘Gepensioneerden zoeken pensionado’s om restaurant te beginnen’ zorgde voor de werving van koks en bedienend personeel.

Bij Restaurant P maken ze mensen gelukkig: “We willen dat mensen hier zichzelf kunnen zijn”
Restaurant P is ingericht als een gezellige huiskamer. Dankzij het beperkt aantal plaatsen (26) krijgen alle gasten maximale aandacht, Van de gastvrouw tot de deskundige somalier en de chef-kok van de avond. Geen haute couture, stijf en duur ook in Grevenbicht. Wél charme, humor, sociaal en culinaire genieten, en dat laatste tegen meer dan redelijke prijzen. “Als je gaat eten in een restaurant mag je verwachten dat je wordt verwend, dat de kwaliteit net wat beter is dan thuis. We proberen daar optimaal invulling aan te geven”, zegt John. Hij krijgt bijval van de andere ‘P’ van dienst. “Dat mensen hier bij ons genieten, is voor ons zoiets als een levenselixer”, glimlachen ze. Het is geen luchtledig gebabbel. In restaurant P kun je écht genieten als God in Frankrijk.

Bij restaurant P werken ze met een periodiek wisselend verrassingsmenu, actueel is dat

Het 6-gangen Kreeftenfestijn 2023

Voorgerecht: Ceviche coquilles-nori-karnemelkgelei
Voorgerecht: Hollandse garnalen-radijsjus-shiso
Voorgerecht: Langoustine-courgette-komkommer geitenyoghurtschuim
Tussengerecht: Minestrone-schelpen-zeevruchten-groentjes
Hoofdgerecht: Hele kreeft-saffraanschuim-linguine-koraal
Dessert: Lemoncurd-frambozen-geroosterde witte chocolade

Na het Kreeftenfestijn volgt in restaurant P het ‘Vive la France’ verrassingsmenu  

Meer informatie en reservatie via: www.restaurant-p.nl

Tip: wacht niet te lang. Er is grote belangstelling voor de themamenu’s.


Ook in het nieuws