Internationale Boomfeestdag 2016 - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 17:17
 

Meest bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 3 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
30-03-2016
Deel dit op:

Internationale Boomfeestdag 2016

HEIJEN – “Bomen kennen geen grenzen”, onder dit motto vindt op 6 april 2016 de 17e Internationale Boomfeestdag plaats bij de Erfsebosweg in Heijen in de gemeente Bergen. Leerlingen van de Gesamtschule uit Kleve (D) en de Openbare Daltonsschool De Klimop uit Bergen (NL) gaan er bomen planten.

De feestelijke bijeenkomst wordt georganiseerd door het Duitse Regionalforstamt Nierderrhein , Kreis Kleve en het Nationaal Park De Maasduinen.

Traditie
De traditie van de Boomfeestdag komt oorspronkelijk uit Nebraska in de Verenigde Staten. Hier begon de journalist en uitgever J. Sterling Morton in 1854 een initiatief voor de herbebossing van de bondsstaat die toen bijna boomloos was. Er ontstond een beweging die zich uiteindelijke vanuit de Verenigde Staten over de hele wereld verspreidde. In Nederland bestaat de Nationale Boomfeestdag inmiddels 50 jaar.

Sterk bos
Als plantlocatie voor de Internationale Boomfeestdag is dit jaar gekozen voor een locatie aan de Erfsebosweg in Heijen in de gemeente Bergen. De kinderen zullen daar in gemengde Nederlandse en Duitse groepen bomen gaan planten in het Bergerbos, onderdeel van nationaal park De Maasduinen.

Boomboek
Dankzij  de interreg subsidie Deutschland Nederland is het mogelijk geworden om het verouderde boomboek, zoals die elk jaar aan de leerlingen van de deelnemende school werd uitgedeeld, te digitaliseren en online op een speciale website voor de internationale boomfeestdag te plaatsen (www.natuurzondergrenzen.nl).

De kinderen die de plantklus gaan uitvoeren, kunnen zich door middel van deze website op school al voorbereiden op de boomfeestdag. Op deze website vinden ze informatie over het planten van bomen en de omvorming van monotoon bos naar gemengd bos. Daarnaast vinden ze er allerlei informatie over de planten en dieren die in de regio voorkomen en geeft het informatie over de geschiedenis van het gebied De Maasduinen.

Europese Ondersteuning
Bomen kennen geen grenzen, daarom gaan de kinderen in gemengde, internationale groepjes aan het werk. De internationale boomfeestdag levert daarmee ook een bijdrage aan het overwinnen van taal- en culturele grenzen. De Euregio Rhein-Waal onderstreept dit met een financiële ondersteuning van de dag. Het Nationaal Park De Maasduinen, waarin de beheerders Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, Gemeente Bergen en Gemeente Gennep samenwerken, levert een financiële en organisatorische ondersteuning.

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Lia Oosterwijk


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin