IVN zet dit jaar minder padden over in Kerkrade | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
08-07-2020, 03:07
 

Bewolkt
15°C
gevoelstemperatuur: 15°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 82%
windsnelheid: 0 bft ZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:33
zonsondergang: 21:51
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
19-05-2015
Deel dit op:

IVN zet dit jaar minder padden over in Kerkrade

KERKRADE – Dit voorjaar zijn door het IVN Kerkrade 1.653 padden overgezet langs twee wegen in Haanrade en langs de Hambosweg. Het aantal overgezette padden in Haanrade lag dit jaar echter beduidend lager: 243 tegenover 486 padden in 2014. En ook in de jaren daarvoor lagen de aantallen een stuk hoger, ondanks schommelingen in de jaarlijkse aantallen. In 2013 werden in Haanrade 595 padden overgezet, in 2012: 764 padden en in 2011: 977 padden.

Paddenschermen
Van half februari tot medio april houdt Ger Jacobs, coördinator paddenwerkgroep IVN Kerkrade, samen met vrijwilligers en mensen uit de buurt, de plekken waar de padden altijd oversteken goed in de gaten. Op een signaal van het IVN dat de paddentrek gaat starten, plaatst de gemeente waarschuwingslichten en verkeersborden langs deze wegen en, waar mogelijk, paddenschermen en emmers.

Uit de winterslaap
Zodra de temperatuur boven de 5 graden Celsius stijgt en de dagen langer beginnen te worden, zorgt de biologische klok van de padden dat de voorjaarstrek (bij voldoende luchtvochtigheid) begint. Vanaf ongeveer half februari ontwaken de padden uit hun winterslaap onder de grond. Dan gaan ze op zoek naar een vijver of poel om te paren en hun eisnoeren af te zetten. Padden leven in bossen, ruigten en tuinen en hebben water eigenlijk alleen maar nodig voor de voortplanting. Volwassen padden zijn carnivoren, zodoende bestaat hun menu voornamelijk uit slakken, wormen, insecten, mieren en kleine dieren.

Oorzaak onbekend
IVN Kerkrade kan niet precies de vinger leggen op de oorzaak van de teruglopende paddentrek in Haanrade. Diverse zaken kunnen hiervan de oorzaak zijn. Volgens paddencoördinator Ger Jacobs krimpen de leefgebieden van de pad door bebouwing. Muren kunnen een barrière vormen voor de paddentrek. Maar ook het cultiveren van tuinen met grote grindvlakten en het dempen van vijvers. Teruglopende waterkwaliteit, meer roofvissen of ziekten kunnen eveneens een rol spelen.

Sinds 1985
In Haanrade wordt de paddentrek al sinds 1985 begeleidt door het IVN Kerkrade. De toenmalige paddencoördinator Alex Vaessen kreeg destijds signalen van mensen uit de buurt dat veel padden werden doodgereden. In 2006 ontving het IVN Kerkrade ook soortgelijke signalen over de Hambosweg. Sindsdien heeft het IVN ook de paddentrek op deze plek onder haar hoede genomen.

Informatie over de activiteiten van IVN Kerkrade is te vinden op de website van het IVN Kerkrade: www.ivn.nl/afdeling/kerkrade


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin