Jaar van de mijnen in 2015 | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
20-09-2019, 10:24
 

Zonnig
11°C
gevoelstemperatuur: 11°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 66%
windsnelheid: 1 bft O
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:20
zonsondergang: 19:41
Meer verwachtingen...
 
11-10-2013
Deel dit op:

Jaar van de mijnen in 2015

HEERLEN – De gemeente Heerlen gaat in 2015 samen met tal van partners het Jaar van de Mijnen organiseren.

In 2015 is het 50 jaar geleden dat de mijnsluiting werd aangekondigd. Een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis. Maar ook van grote betekenis voor de toekomst van onze stad en regio. Daarom heeft de gemeente Heerlen het initiatief genomen om in 2015 het Jaar van de Mijnen te organiserenHet college stelt in de begroting van de komende jaren een startbudget van €1.000.000,- ter beschikking. De gemeenteraad moet hier nog definitief goedkeuring aan geven. Met het startbudget kunnen de gemeente Heerlen en de nog op te richten rechtspersoon aan de slag met de uitwerking van dit bijzonder themajaar met een landelijke uitstraling.

Voor en door inwoners
Het jaar van de Mijnen wordt een breed themajaar vol evenementen en activiteiten voor en door de inwoners van de mijnstreek in Zuid-Limburg. Niet alleen voor Heerlen, maar voor alle inwoners van Parkstad Limburg en de Westelijke Mijnstreek. “We willen ons erfgoed, de verhalen uit het verleden overdragen aan de volgende generatie en vooral ook inzetten voor de toekomst. Innovatiekracht en onvervalste koempelmentaliteit zijn kwaliteiten die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling en uitbouw van onze stad en regio. Belangrijke kwaliteiten in ons DNA waar we trots op mogen zijn”, aldus burgemeester Paul Depla.

Open voor iedereen
Het draagvlak bij oud-mijnwerkers, inwoners, bedrijven, gemeenten, Provincie, Parkstad Limburg en instellingen is groot. Sinds door kwartiermaker Martijn Hermans de voorbereidingen zijn gestart, zijn al honderd organisaties en initiatieven uit Zuid-Limburg aangehaakt om op een of andere wijze een bijdrage te leveren. Oud-mijnwerkers spelen een belangrijke rol in de overdracht van verhalen die de basis vormen voor een groot aantal activiteiten, maar ook instellingen op het gebied van bijvoorbeeld cultuur, onderwijs, sport, economie en vele anderen hebben inmiddels aangegeven mee te willen werken aan het Jaar van de Mijnen. Barry Braeken geeft aan: “We hopen dat nog meer partijen en buurten aansluiten en dat we samen komen tot een fantastisch en breed programma. Qua invulling is nog veel mogelijk!”

Samen met andere partijen
Met het startbudget kunnen de ingezette voorbereidingen verder voortgezet worden. Bij de uitwerking van het programma wordt uitdrukkelijk ook de samenwerking en aansluiting gezocht met partijen als de Parkstadgemeenten, Parkstad Limburg, Sittard-Geleen en andere gemeenten uit de Westelijke Mijnstreek en Maastricht.
Voor Provincie Limburg is het Jaar van de Mijnen een invulling voor plan C (als vervolg op MCH2018). Ook dit moet verder samen met hen uitgewerkt worden.

Hoe nu verder?
De gemeenteraad is nu aan zet om de kaders voor het jaar van de Mijnen goed te keuren en in te stemmen met de begroting. Daarna wordt een stichting of andere rechtspersoon opgericht die de organisatie van het themajaar op zich neemt, uiteraard in samenwerking met de gemeente Heerlen en andere partijen. De ingezette voorbereidingen gaan intussen gewoon door. We verwachten dat het programma medio volgend jaar duidelijk wordt.

Financiering
De gemeente Heerlen stelt in totaal een startbudget van €1.000.000 ter beschikking, verdeeld over de begroting van 2014 en 2015. Daarnaast is er voor de komende twee jaar €75.000 procesgeld in de begroting gereserveerd. Met dit startbudget kunnen we aan de slag met het verwerven van verdere fondsen om het uiteindelijk beschikbare budget te verveelvoudigen. Zodat er een aansprekend en aantrekkelijk programma met landelijke uitstraling neergezet kan worden.

M2015 Jaar van de Mijnen from Strictua on Vimeo.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin