Jongvolwassenen en jonge gezinnen sinds corona verslingerd aan kamperen - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Weergegevensbron: Maastricht weer vandaag
02-10-2023
Deel dit op:

Jongvolwassenen en jonge gezinnen sinds corona verslingerd aan kamperen

UTRECHT – Kampeer & Caravan Jaarbeurs en de Kampeer en Caravan Industrie (KCI) concluderen dat het caravan- en camperbezit onder jonge doelgroepen sinds de uitbraak van corona fors harder is gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 nam het totale aantal caravans en campers in Nederland met 7 procent toe, maar onder jongeren tot en met 25 jaar steeg het bezit met maar liefst 53 procent. In de categorie 26 tot en met 35 jaar met 35,5 procent. Kampeer & Caravan Jaarbeurs vindt deze week plaats van woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober in Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. 

Specifiek bij de kampeerauto’s zijn de verschillen nog groter. De totale toename sinds begin 2020 bedraagt meer dan 13 procent, terwijl het aantal eigenaren tot en met 25 jaar ruimschoots verdubbelde (plus 105 procent). In de leeftijdscategorie van 26 tot en met 35 jaar nam het bezit in bijna 4 jaar tijd met een eveneens indrukwekkend percentage van ruim 70 toe. Voorzitter Leo Diepemaat van de KCI, als vertegenwoordiger van de fabrikanten en importeurs, constateert een trendbreuk: “Caravan- en camperbezit wordt toch vaak geassocieerd met welgestelde pensionado’s, maar deze cijfers laten overduidelijk zien dat ook de jongvolwassenen en de jonge gezinnen het kamperen hebben ontdekt of juist herontdekt. Een caravan of kampeerauto is voor hen sinds corona een alsmaar aantrekkelijker alternatief voor een vliegreis en all-inclusive resort. Gaan en staan waar je wilt, onafhankelijk van touroperators, corona-effecten of wachtrijen op luchthavens.”

Caravans opvallend populair
De populariteit van caravans onder de jonge doelgroep is zo mogelijk nog opmerkelijker. Het totale aantal caravans in Nederland is sinds 1 januari 2020 namelijk met 1,7 procent afgenomen, maar het bezit onder jongeren tot en met 25 jaar steeg met bijna 33 procent. In de groep van 26 tot en met 35 jaar was dat meer dan 21 procent. Momenteel zijn er ruim 415.000 caravans in Nederland in privébezit, met meer dan 20.000 geregistreerde eigenaren die hooguit 35 jaar zijn. Van de ruim 180.000 campers met een natuurlijke persoon als eigenaar, zijn er meer dan 11.500 in bezit van deze leeftijdsgroep.

Verdubbeling motorrijtuigenbelasting
Diepemaat: “Een nieuwe caravan of camper vergt doorgaans een forse investering. Gelukkig is er voor deze jonge doelgroep ook veel keus op de occasionmarkt. Deze ontwikkeling illustreert echter eens te meer dat de verdubbeling van de motorrijtuigenbelasting voor campers -die het huidige demissionaire kabinet heeft voorgesteld per 2026- heus niet alleen voor rekening komt van kapitaalkracht! ige gepensioneerden. Ook mensen met een smallere beurs worden hierdoor geraakt, terwijl ze hun camper slechts een klein deel van het jaar gebruiken. En dan ook nog eens voornamelijk in het buitenland, waar al voor tol en vignetten wordt betaald.”

Over de Kampeer & Caravan Jaarbeurs: duurzaamheid voorop
De Kampeer & Caravan Jaarbeurs wordt voor de 58ste keer georganiseerd en opent op woensdag 4 oktober om 10:00 uur de deuren voor het publiek. Tot en met zondag 8 oktober zijn bezoekers welkom in het Utrechtse Jaarbeurscomplex, waar bijzondere aandacht is voor duurzaamheid en innovaties.


Ook in het nieuws