Kasteeltuinen Arcen krijgt bijzondere bruiklenen | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
08-07-2020, 01:24
 

Bewolkt
15°C
gevoelstemperatuur: 15°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 82%
windsnelheid: 0 bft WNW
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:33
zonsondergang: 21:51
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
12-03-2015
Deel dit op:

Kasteeltuinen Arcen krijgt bijzondere bruiklenen

ARCEN – Naast aandacht voor bijzondere bloemen en planten wordt er bij Kasteeltuinen Arcen ook veel zorg besteed aan cultuur en historie. Het eeuwenoude kasteel heeft een bijzondere geschiedenis en in de loop der eeuwen zijn er verschillende bewoners geweest. Het Limburgs Landschap is de afgelopen jaren bezig geweest om steeds meer ruimtes in het kasteel weer historisch in te richten. Zo is er al een zeer sfeervolle Bel-etage ontstaan die door het publiek van de Kasteeltuinen te bezoeken is. De reacties van de bezoekers zijn zeer lovend over de sfeer. Nu is daar nog voor de nieuwe seizoensopening een aantal bijzondere objecten bijgekomen.

Deusser
De laatste particuliere eigenaar van Landgoed Arcen was Professor August Deusser, kunstschilder en directeur van de kunstacademie in Düsseldorf. Het kasteel was door de familie Deusser destijds mooi ingericht en er hingen grote aantallen van zijn schilderijen, vaak landschappen uit de streek. De familie Deusser was op reis door Europa toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze konden zo niet meer terug naar huis.  Vrienden evacueerden de schilderijencollectie. Tijdens de oorlog werden zware vernielingen aan kasteel en interieur aangericht. Deusser overleed in 1942 en zijn familie bleef in Zwitserland. Veel meubilair werd in de loop der jaren naar hun nieuwe kasteel verplaatst. In de jaren 70 werd nog een grote zending verhuisd vóór Het Limburgs Landschap landgoed Arcen kocht. Zo herinnerden eigenlijk alleen verhalen en het oude atelier nog aan de tijd van de familie Deusser. Daar is nu verandering in gekomen. Ter behoud van de collectie van de familie Deusser is ooit een speciale stichting opgericht in Zwitserland. Het is Het Limburgs Landschap gelukt om bij die familiestichting nu een bruikleen te regelen van schilderijen en meubilair van August Deusser voor Kasteel Arcen.

Hulp Limburgs Museum
Naast dit bijzondere Zwitserse bruikleen is er ook een groot bruikleen mogelijk gebleken van Het Limburgs Museum in Venlo. Die hebben in hun depots objecten in bewaring van het Limburgs Oudheidkundig en Geschiedkundig Genootschap (LGOG), de gemeente Venlo en uit de eigen collectie. Dit materiaal kan door ruimtegebrek niet in het huidige museum getoond worden, maar is natuurlijk wel cultuurhistorisch interessant voor het publiek. Kasteel Arcen is een van de weinige ingerichte kastelen in Limburg die voor het publiek geopend zijn. Omdat in Kasteel Arcen de bewoningsgeschiedenis te zien is, passen diverse objecten uit de depots van het Limburgs Museum heel goed in het Kasteel. Zo kan het publiek deze objecten vanaf dit jaar zien. De komende dagen worden de laatste kamers van de Bel-etage met mooie meubels en bijzondere schilderijen ingericht. Zo kunnen vanaf 28 maart de gasten van Kasteeltuinen Arcen de geschiedenis van Kasteel Arcen nog beter ervaren. Net als andere jaren zullen het hele seizoen door ook bijzondere bloemstukken in alle kamers staan.

Foto Stichting het Limburgs Landschap, Daan Bouten


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin