Kerkraadse wereldprimeur Jaar van de Mijnen | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
20-09-2019, 10:57
 

Zonnig
13°C
gevoelstemperatuur: 15°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 58%
windsnelheid: 1 bft O
UV-Index: 3
zonsopgang: 07:20
zonsondergang: 19:41
Meer verwachtingen...
 
20-01-2015
Deel dit op:

Kerkraadse wereldprimeur Jaar van de Mijnen

KERKRADE – Het jaar 2015 is het Jaar van de Mijnen (M2015). In de regio worden tal van activiteiten georganiseerd. In de Kerkraadse programmering, die door de gemeente wordt ondersteund, staan twee ultramoderne presentaties centraal: Into The Dark en Out of the Dark van C-City (het nieuwe complex van instellingen, waar het Continium straks onderdeel van uitmaakt).

Verder is er tijdens een landelijk symposium veel aandacht voor de mijnhistorie. De Vrije Akademie brengt een eerbetoon aan het mijnwerkersbeeld ‘D’r Joep’ en er zullen ook sportieve verbindingen gelegd worden met onder meer Roda JC Kerkrade.

Wethouder Bok (Cultuur) is zeer tevreden met de programmering. “We hebben met name gekozen voor grotere langlopende projecten waarmee we zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken. Jongeren spelen hierbij een belangrijke rol. De mijngeschiedenis mag immers niet verloren gaan. We hebben zoveel te vertellen. Het mijnverleden is ons verleden en daarmee de basis voor de volgende generaties.”

C-City: Into The Dark en Out of the Dark
C-City pakt uit met twee grootschalige projecten gericht op de jeugd. Met Into the Dark tekent C-City voor een wereldprimeur. Het is een digitale projectie van mijngangen en driedimensionale afbeeldingen in het nieuwe Earth Theater. Bezoekers kunnen een interactieve reis maken door een gedigitaliseerde mijn. Het project wordt gekoppeld aan speciale educatieve programma’s voor scholen.

In Out of the Dark werkt C-City samen met hedendaagse kunstenaars die reflecteren op de mijnbouwkunstcollectie van het huidige Continium en DSM. Deze indrukwekkende collecties zullen in 2015 voor het eerst toegankelijk zijn voor het grote publiek. “De mediaproductie Into The Dark is een wereldprimeur. De presentatie is maar liefst vijf jaar in Kerkrade te zien en te beleven en we verwachten zo’n 300.000 bezoekers.

De tentoonstelling van oude en hedendaagse mijnbouwkunst (Out of the Dark) is voor iedereen, dus ook voor niet- betalende bezoekers van C-City, gratis toegankelijk. Alle bezoekers van C-City, meer dan 150.000 per jaar, kunnen deze tentoonstelling tussen oktober 2015 en april 2016 bezoeken,” licht Hans Gubbels, directeur van C-City, toe. De openingsactiviteiten van C-City vinden in de maand oktober plaats.

200 jaar Domaniale Mijn
Terwijl de gehele mijnstreek herdenkt dat het 50 jaar geleden is dat de mijnsluitingen werden aangekondigd, heeft Kerkrade een uniek historisch aanknopingspunt, namelijk 200 jaar Domaniale Mijn.

Deze oudste mijn van Europa zal als een rode draad door de Kerkraadse programmering lopen. In het voorjaar zullen rondom dit thema ook een speciale gelegenheidstentoonstelling en een landelijk symposium worden georganiseerd.

3-D Joep On tour
Het mijnwerkersbeeld D’r Joep speelt uiteraard ook een belangrijke rol in de Kerkraadse programmering. De Vrije Akademie laat driedimensionale beelden van D’r Joep maken. Scholieren, medewerkers van bedrijven, leden van verenigingen en kunstenaars zullen deze replica’s beschilderen. Er komt ook een bijbehorend lespakket en er worden diverse evenementen rondom de beelden georganiseerd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld dienen als uitgangspunt voor een speurtocht of ter verlevendiging van het centrum.

Overige activiteiten
Natuurlijk zal het Wereld Muziek Concours (WMC), dat haar oorsprong heeft in de onderlinge ontmoeting van mijnorkesten, niet ontbreken en een speciaal programma brengen rondom Mijnen en Blaasmuziek. Verder werken diverse organisaties samen aan een passend filmprogramma.

Roda JC Kerkrade levert met de ‘Koempeltribune’ een belangrijke bijdrage als ambassadeur voor het behoud van het besef van het mijnverleden. Daarnaast zal de gemeente samen met Roda JC Kerkrade activiteiten organiseren waarbij onder meer oud-koempels uitgenodigd worden voor een voetbalwedstrijd. Bij diverse andere programma-onderdelen wordt aangehaakt bij de reguliere activiteiten van organisaties als de Stichting Eygelshoven door de eeuwen heen en de Koempels van de Domaniale, waar vrijwilligers vele uren besteden aan het overdragen van kennis over ons mijnverleden. Er is veel enthousiasme voor het Jaar van de Mijnen. Naast de activiteiten die de gemeente Kerkrade ondersteunt, zijn er nog tal van organisaties en burgers binnen en buiten Kerkrade die stil staan bij het Jaar van de Mijnen. Een overzicht hiervan is HIER te vinden. 

M2015 Jaar van de Mijnen
In 2015 staat de gehele (Eu)regio in het teken van het Jaar van de Mijnen (www.M2015.nl). De gemeente Heerlen heeft met de financiële ondersteuning van de provincie Limburg hiertoe het initiatief genomen en tal van partners, waaronder culturele instellingen, diverse gemeenten, VVV-Zuid-Limburg en de Limburgse media bereid gevonden om op de een of andere wijze te participeren. De voormalige mijnstreek van Nederland organiseert een themajaar over haar herkomst, met een cultureel, economisch en maatschappelijk programma.

Activiteiten vinden plaats in Zuid-Limburg en in de grensregio’s Aken en Genk. De officiële aftrap van M2015 heeft op 17 december 2014 in Heerlen plaatsgevonden.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin