Kerkrade verwerft archeologische vondsten | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
14-07-2020, 15:06
 

Bewolkt
19°C
gevoelstemperatuur: 19°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 52%
windsnelheid: 1 bft W
UV-Index: 1
zonsopgang: 05:40
zonsondergang: 21:46
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
15-03-2016
Deel dit op:

Kerkrade verwerft archeologische vondsten

KERKRADE – Op dinsdag 15 maart nam wethouder Jo Bok (Cultuur) 16 historische voorwerpen in ontvangst. Ze zijn afkomstig uit de collecties van de heer Plettenberg, die zich jarenlang heeft ingezet voor het behoud van het Kerkraads archeologisch erfgoed.

Sinds 1992 is hij lid van de gemeentelijke werkgroep archeologie en heeft hij de gemeente bij vele (bouw)projecten geadviseerd. Met lezingen, rondleidingen en publicaties heeft hij zijn kennis en enthousiasme voor onze geschiedenis met verve uitgedragen. Voor zijn omvangrijke vrijwilligerswerk ontving de heer Plettenberg in 2014 een koninklijke onderscheiding en in 2015 de Guillon penning.

Collectie
De verwerving betreft diverse Romeinse gebruiksvoorwerpen die in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw bij opgravingen in Chevremont en Kaalheide (Villa Krichelberg) werden gevonden. De overname van de collectie past bij het beleidsvoornemen om het rijke (Romeinse) verleden van Kerkrade actiever uit te dragen. Wethouder Bok: “Onze stad beschikt over unieke bodemvondsten, die interessante verhalen kunnen vertellen over de manier waarop onze voorouders leefden. De gemeente wil dit verleden toegankelijker maken voor geïnteresseerde inwoners en bezoekende toeristen.”

Oproep werkgroep archeologie
De gemeentelijke werkgroep archeologie zoekt nog enthousiaste amateurarcheologen. De werkgroep, die nauw samenwerkt met de regio-archeoloog, bestudeert en conserveert het Kerkraadse bodemarchief. Zo wordt voorkomen dat door bouw- en graafwerkzaamheden bodemschatten worden beschadigd. De archeologische werkgroep kan door haar kennis mensen of instanties met bouwplannen adviseren en aangeven waar archeologische vondsten te verwachten zijn en hoe met bodemvondsten moet worden omgegaan. De werkgroep vergadert ongeveer vier keer per jaar en werkt ook mee aan tentoonstellingen en andere educatieve projecten. Belangstellenden kunnen zich melden via e-mail: gemeentehuis@kerkrade.nl of via het algemene nummer 14 045.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin