Kookboekenschrijfster Netty Engels-Geurts overleden | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
10-10-2019, 23:56
 

Meest bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 9°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 76%
windsnelheid: 3 bft ZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:51
zonsondergang: 18:56
Meer verwachtingen...
 
25-07-2019
Deel dit op:

Kookboekenschrijfster Netty Engels-Geurts overleden

THULL – De uit Roggel afkomstige en in Thull woonachtige kookboekenauteur Netty Engels-Geurts is gisteren totaal onverwacht overleden. Enkele weken geleden werd een snelgroeiende hersentumor bij haar geconstateerd. Voordat een operatie en kuur konden plaatsvinden volgde een hersenbloeding, waarna zij in een coma raakte.

Zij laat een bedroefde familie achter. Haar man Will Engels stond haar in al haar bezigheden en idealen terzijde. Ook dochter Peetjie volgde de ouders bij alle activiteiten.

Netty Engels-Geurts kreeg vooral bekendheid door haar boek ‘Vlaai en en ander Limburgs gebak’, waarvan druk na druk de weg naar de consument vond, ook in tijden van digitalisering. In september 2018 verscheen haar veertigste kookboek ‘Limburg op z’n lekkerst’ in een jubileumeditie bij het 20-jarig jubileum van Uitgeverij TIC.

Maar haar idealen brachten haar veel verder. Allereerst was zij een promotor van de Limburgse keuken. Zij trad op als adviseur van restaurants, verzorgde workshops en gaf demonstraties over het koken en bakken van Limburgse recepten. Veelvuldig trad zij op voor radio en televisie en enige tijd had ze een eigen kookrubriek. Ook in de commissie Volkscultuur van Veldeke maakte zij zich sterk voor de Limburgse keuken en verzorgde al jarenlang een receptenrubriek in het jaarboek van de vereniging. Op de site van Alfabrouwerij verzorgde zij recepten met bier. Zij maakte zich sterk voor vergeten fruit als kornoelje of kweepeer.

Door haar werk als coach voor kinderen met een geestelijk handicap reisde ze met man en dochter over de hele wereld. Zij maakte zich de leermethode van de Israëlische professor Feuerstein eigen en onderwees talloze kinderen in lezen en schrijven en rekenen, die door anderen waren opgegeven. Ze gaf workshops, cursussen, lezingen en voorlichting in landen als Tsjechië en Rusland. Netty en Wil hadden sinds enkele jaren een nieuwe stichting PIT die zich richtte op Afrika. Met name in Kenia zijn ze de laatste jaren veel geweest om een eigen programma op te zetten voor kinderen met het syndroom van Down, die daar veelal verwaarsloosd worden.

Op 19 juni jl kreeg zij voor haar verdiensten op volkscultureel gebied de Jo Hansenprijs overhandigd. In haar dankwoord maakte zij zich sterk voor de Limburgse taal.

Netty Engels-Geurts wordt in besloten kring gecremeerd.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin