Lange adem voor neushoorn en dierverzorgers GaiaZOO - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
02-10-2023, 22:20
 

Helder
19°C
Apparent: 18°C
Druk: 1015 mb
Vochtigheid: 78%
Wind: 2 bft S
UV-Index: 0
Zonsopgang: 07:38
Zonsondergang: 19:14
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
23-11-2015
Deel dit op:

Lange adem voor neushoorn en dierverzorgers GaiaZOO

KERKRADE – Ruim anderhalf jaar geleden raakte neushoorn Thabo gewond aan zijn poot tijdens een stoeipartij met zijn vader. Ondanks langdurige verzorging door zijn enorm toegewijde verzorgers, is de wond nog steeds niet hersteld. De behandeling van een pootwond van deze omvang bij neushoorns is uitzonderlijk binnen de dierentuinwereld. In de hoop het genezingsproces te bespoedigen nam GaiaZOO afscheid van zijn halfbroer Sam, die naar Portugal vertrok. De dierenverzorgers kunnen zich nu volledig richten op het herstel van Thabo. Middels een TV-scherm in de ZOO worden bezoekers geïnformeerd over het herstelproces en op de pagina GaiaZOO.nl/neushoorn is het hele behandelplan terug te lezen.

Ruzie
In mei 2014 arriveerden vanuit Safaripark Beekse Bergen neushoornbroers, Sam en Thabo, samen met hun vader Miguel in GaiaZOO. Hoewel de twee halfbroers in Beekse Bergen ook samen met hun vader gehuisvest waren, nam hij Thabo in GaiaZOO letterlijk op de hoorns. Gelukkig konden de twee ruziënde kolossen snel gescheiden worden. Het kwaad was toen echter al geschied. In de dagen erna ontstond een grote zwelling op de poot van Thabo, die in de daarop volgende weken en maanden uitgroeide tot een reusachtige wond van zo’n 40cm doorsnede. Dankzij de geduldige en toegewijde neushoornverzorgers, was de wond begin dit jaar voor het oog hersteld. Toen stootte halfbroer Sam de wond met zijn hoorn tijdens een stoeipartijtje echter weer open.

Behandeling
Om neushoorn Thabo goed te kunnen behandelen aan de pootwond wordt hij in een zogenaamde ‘crush’ geplaatst. Hier wordt hij verwend met gehakseld luzerne hooi. De crush is een kleine ruimte in het binnenverblijf en is niet veel groter dan een neushoorn. Op deze manier kunnen de dierenverzorgers en dierenarts de neushoorn van alle kanten benaderen, onderzoeken en behandelen. Na diverse behandelmethoden in de afgelopen anderhalf jaar is besloten om de wond met verband te verbinden in de hoop het genezingsproces te versnellen. Het verbinden van een neushoornpoot is echter geen gemakkelijke opgave. Daarom zocht de dierenarts van GaiaZOO contact met specialisten op het gebied van humane brand- en doorligwonden. BSN-medical is op dit gebied de expert en stelt voor het herstel van de neushoorn kosteloos verschillende, speciale wondgaasjes ter beschikking, die onder andere bacteriën uit de wond adsorberen, het vocht uit de wond opnemen en de daadwerkelijke genezing bevorderen. Als alles goed gaat, blijft een dergelijke bandage een dag of 2-3 zitten.

Het uitgebreide behandelplan is te vinden op www.GaiaZOO.nl/neushoorn.

Alleen
Hoewel het tegennatuurlijk is om neushoorns gescheiden van elkaar te houden, heeft GaiaZOO toch de beslissing moeten nemen om Sam en Thabo niet meer samen te houden. Als ze elkaar nog wel kunnen zien en ruiken, levert dit namelijk veel stress op voor beide dieren. In overleg met de coördinator van het neushoorn fokprogramma, werd daarom versneld gezocht naar een nieuw onderkomen voor Sam. Gelukkig kon de dierentuin van Aventis in Portugal Sam verwelkomen. Op deze manier kunnen de dierenverzorgers van GaiaZOO zich volledig richten op de genezing van Thabo en krijgt hij ook rust om te herstellen. De dierenverzorgers zijn positief en verwachten dat Thabo in het voorjaar van 2016 weer vrolijk op de savanne van GaiaZOO rondloopt.

 


Ook in het nieuws