Limburg ziet kansen in de filmindustrie | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
12-10-2019, 12:52
 

Meest bewolkt
16°C
gevoelstemperatuur: 13°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 77%
windsnelheid: 4 bft ZZW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:55
zonsondergang: 18:52
Meer verwachtingen...
 
14-09-2014
Deel dit op:

Limburg ziet kansen in de filmindustrie

DEN HAAG – Niet alleen is Limburg het decor voor diverse speelfilms (Tien Torens Diep, Oorlogsgeheimen) en tv-series (Flikken Maastricht), ook is er met name in Zuid-Limburg een breed onderwijsaanbod voor mensen die een carrière willen maken in de filmindustrie. Beste voorbeeld is de Toneelacademie in Maastricht die een groot aantal beroemde acteurs heeft voortgebracht. Op HBO- en MBO-niveau zijn er technische opleidingen op het gebied van filmmedia. En wie even over de grenzen kijkt, vindt gespecialiseerde opleidingen in Genk en Aken. Keulen en Luik huisvesten de grootste filmproductiecentra van Duitsland en de Benelux.

Grensoverschrijdend
De onderlinge, grensoverschrijdende samenwerking tussen de verschillende opleidingen en instituten krijgt steeds meer gestalte. Ook de euregio met zijn historische steden en gevarieerde landschap leent zich uitstekend voor het draaien van films. Met andere woorden: Limburg wordt steeds interessanter voor filmmakers. Dat blijkt uit recente filmproducties en enkele initiatieven om filmmakers naar Limburg te halen. Zo is afgelopen jaar het Masterplan Filmtalent Limburg opgezet. Jonge filmmakers krijgen de kans om drie korte producties van ongeveer tien minuten te produceren. Ze maken daarbij gebruik van de faciliteiten en mensen van de verschillende opleidingen. “Aanstormende filmtalenten zoeken naar mogelijkheden en kloppen ook bij de provincie aan” zegt gedeputeerde Ger Koopmans, onder meer verantwoordelijk voor cultuurbeleid. “Allemaal signalen dat we méér kunnen met de filmindustrie in Limburg. De filmindustrie kan voor onze provincie heel interessant worden. Uit oogpunt van werkgelegenheid en talentontwikkeling en omdat deze creatieve tak van sport natuurlijk goed past bij ons cultureel imago. Tijd voor actie dus. We denken aan het starten van een pilot waaruit producties gefinancierd kunnen worden.”

Thema
Limburg wil zijn ambities graag wereldkundig maken en heeft daarvoor een themabijeenkomst op touw gezet. Deze wordt gehouden op woensdagmiddag 17 september in het congrescentrum 7AM, Buitenhof 47 in Den Haag. Politici, bestuurders, filmmakers, producenten en (potentiële) studenten krijgen een overzicht van de mogelijkheden en gaan in gesprek met diverse mensen uit de filmwereld. Met de jonge regisseur en producent Jeroen Mourmans bijvoorbeeld, die uitlegt waarom hij Amsterdam heeft verruild voor Limburg. Of Servé Hermans, per 1 januari 2015 een van de twee nieuwe artistiek directeuren van Toneelgroep Maastricht, die het internationale karakter van de euregio ziet als kansrijk. Medewerker talentontwikkeling van het Nederlands Filmfonds Dorien van de Pas gaat in op het belang van talentontwikkeling. Tijdens de bijeenkomst wordt een sneak-preview vertoond van één van de drie korte films uit het Masterplan.
De themabijeenkomst staat onder leiding van Boris van der Ham (oud-Tweede Kamerlid) en is onderdeel van het Prinsjesfestival 2014 in Den Haag waar de Provincie Limburg zich profileert met een groot aantal evenementen en meetings. De pers is van harte welkom. Aanvang 13.30 uur.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin