LANDGRAAF – Aan zelfvertrouwen van de Nederlandse man geen gebrek als het om barbecueën gaat; bijna twee op de drie vindt zichzelf de beste BBQ-er van de hele familie. Limburgse mannen geven hun eigen BBQ-skills een 7. Mannen worden niet alleen door zichzelf bestempeld als de beste persoon achter de barbecue, 40 procent van de vrouwen geeft aan de barbecuetang het meest toe te vertrouwen aan haar vriend of man, gevolgd door haar vader (13%). Dit blijkt uit het Nationaal BBQ-onderzoek 2017 van de Vereniging van Keurslagers onder ruim 1.000 Nederlanders.
Zelfverzekerdheid met betrekking tot barbecueën lijkt met de jaren te komen; waar 29 procent van de ondervraagden tussen de 18 en 34 jaar zijn of haar vader nog de beste BBQ-er vindt, is dat bij 35-plussers slechts 5 procent. Van de 50-plussers ziet 18 procent het liefst hun zoon achter de kolen staan. De meest zelfverzekerde BBQ-ers wonen in Zeeland; daar geeft men zichzelf gemiddeld een 8 of hoger. Zuiderlingen zijn het meest zelfverzekerd over hun BBQ-skills; zij geven zichzelf gemiddeld een hoger cijfer dan inwoners uit het noorden. Rob Nuijten, barbecuespecialist bij de Vereniging van Keurslagers: ‘Barbecueën is een echte familieaangelegenheid en elke familie heeft zo zijn eigen barbecuegebruiken. Het is nu meer dan ooit een lifestyle en we zien dat er ook gezonde concurrentie is tussen familie en vrienden. Wie maakt de beste saté? En wie grilt de spareribs het lekkerst?’
Barbecueën door weer en wind
Over het algemeen bepalen de weersomstandigheden of de barbecue aangaat; bijna driekwart steekt alleen de barbecue aan als het mooi weer is. Limburgers trekken zich het minst aan van de weersvoorspellingen; 1 op de 10 laat de barbecue ook bij kou of regen doorgaan. Friezen zijn daarentegen het minst fanatiek achter de barbecue. Van hen geeft 45 procent aan het nooit te doen of er niets aan te vinden.
Provincies in volgorde meest fanatieke BBQ-ers
- Limburg
2. Utrecht
3. Flevoland
4. Overijssel
5. Gelderland
6. Zeeland
7. Noord-Holland
8. Noord-Brabant
9. Groningen
10. Zuid-Holland
11. Drenthe
12. Friesland
Grootste BBQ-blunders in Limburg
Ondanks het grote zelfvertrouwen onder Nederlandse mannen, worden er de nodige blunders gemaakt achter de barbecue. Vooral in het westen kunnen ze er wat van. Daar wordt er – vergeleken met de rest van Nederland – het meest geblunderd op BBQ-gebied. 1 op de 3 Limburgers maakt wel eens de fout het vlees aan te laten branden. Een andere veel voorkomende misser is het vlees door de grill laten vallen; in Limburg is 18 procent hier wel eens schuldig aan. Een steekvlam in de barbecue door geklungel met spiritus of aanmaakolie zorgt bij Limburgers af en toe ook voor de nodige schaamte.
BBQ-Bucketlist
Nederlanders wijken steeds meer af van de traditionele barbecue; experimenteren wint terrein. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan regelmatig nieuwe dingen te proberen. In Limburg geeft 45 procent van de inwoners aan wel eens te experimenteren, maar simpele dingen vaak al lastig genoeg te vinden. Nieuwe dingen waar ze zich graag nog eens aan willen wagen zijn het bereiden van een groot stuk vlees op de Amerikaanse manier, en desserts op de barbecue. Nuijten: ‘We zien dat mensen steeds een stapje verder gaan en zich laten uitdagen. Een trend hierin is het bereiden van grote stukken vlees, op een langzame manier waardoor de vleessappen goed bewaard blijven en je heerlijk mals vlees als resultaat hebt. Een goede voorbereiding is hierin het halve werk, neem er de tijd voor en dan heb je ook echt iets verrassends!’
Meningen Limburgers over kluiven verdeeld
Eén op de drie Nederlanders vindt het heerlijk om aan een stuk vlees met bot te kluiven. Ook in Limburg is 36 procent enthousiast; zij vinden dat het bot extra smaak aan het vlees geeft. 28 procent vindt het prima, maar geeft het geen voorkeur. Als er dan toch gekluifd wordt, dan gaan Limburgers het liefst voor spareribs en drumsticks. Ook zegt ruim een kwart geen nee tegen lamsrack of karbonade. Nuijten: ‘Vlees met bot geeft smaak! Bij low & slow garing lost het collageen op waardoor het een zoete smaak geeft aan het vlees. Houd het basic en gebruik enkel wat grof zeezout en peper zodat je de intense smaak van het vlees proeft.’
Over Vereniging van Keurslagers
Nederland kent bijna 500 Keurslagers. Dit zijn zelfstandige ondernemers die lid zijn van de Vereniging van Keurslagers. De formule stelt een slager in staat om zelfstandig en onderscheidend te blijven, met de versterking van een vereniging. De Keurslagers bepalen samen de koers van hun vereniging. Iedere Keurslager wordt jaarlijks gekeurd door zowel de Vereniging van Keurslagers als een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitsinstituut. Ga voor meer informatie naar: www.keurslager.nl/keurslagerinfo