Limburgse jongeren gamen voor hun gezondheid - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 17:22
 

Meest zonnig
15°C
gevoelstemperatuur: 9°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 67%
windsnelheid: 4 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
15-09-2016
Deel dit op:

Limburgse jongeren gamen voor hun gezondheid

MAASTRICHT – Kinderen en jongeren meer laten bewegen door middel van serious gaming. Vandaag is We BOOSTH Limburg door kinderarts Anita Vreugdenhil en gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen gelanceerd op Gezonde School ’t Spoor te Maastricht.

Initiatiefnemers zijn het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare (COACH), onderdeel van het Maastricht UMC+, en 457 Independent en Goal043. We BOOSTH Limburg wordt financieel ondersteund door de Provincie Limburg. Het Maastricht UMC+ gaat onderzoeken of het gebruik van BOOSTH daadwerkelijk leidt tot duurzame gedragsverandering. De komende twee jaar zijn verschillende basisscholen in Maastricht, Sittard-Geleen, Kerkrade en Venlo aan de beurt. Aan de lancering hebben JOGG Maastricht, Maastricht Sport en Mosa Lira hun medewerking verleend.

Onderzoek
BOOSTH is ontwikkeld door 457 Independent en game designer Goal043. Expertisecentrum COACH, dat de gezondheid van kinderen met overgewicht en obesitas beoogt te verbeteren onder meer door het verbeteren van de leefstijl, gaat wetenschappelijk onderzoek doen naar de vraag in hoeverre de interventie BOOSTH daadwerkelijk leidt tot meer bewegen. Daartoe wordt de game geëvalueerd onder ruim tweeduizend basisschoolleerlingen in Limburg en ruim honderd kinderen die deelnemen aan het COACH-programma. Kinderarts Anita Vreugdenhil van COACH/ Maastricht UMC+: “We denken met deze tool kinderen en jongeren op een speelse manier meer aan het bewegen te krijgen, zodat overgewicht of zelfs obesitas vermeden wordt. Als COACH gaan we onderzoek doen naar de concrete resultaten.”
 
Vitaal Limburg
De gezondheid van jongeren en het wegwerken van de bestaande gezondheidsachterstanden zijn ook voor de Provincie Limburg belangrijke aandachtspunten. Verantwoordelijk gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen van Werk en Welzijn: “Het belang van gezondheid en meer bewegen krijgt  op een andere, meer speelse manier aandacht. Ik weet zeker dat mijn kinderen zullen gaan gamen.” We BOOSTH Limburg wordt door de Provincie ondersteund in het kader van de Agenda voor Gezondheid en Zorg en sluit aan bij het Kennis-As project Lime. Dit project sluit ook prima aan op de Sociale Agenda Limburg 2025. Hierin staat het begrip positieve gezondheid centraal, waarbij het gaat om een goede balans in het dagelijks functioneren.
 
Leefstijl
Veel jongeren hebben een ongezonde leefstijl. Ze eten te veel, te vet en te zoet, en bewegen te weinig. Consequentie daarvan is overgewicht, een van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen in de wereld, in Nederland, en ook in Limburg. Zwaar overgewicht, ofwel obesitas, kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk en slaapapneu. Om te voorkomen dat kinderen overgewicht of zelfs obesitas ontwikkelen, is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Het veranderen van de leefstijl is echter weerbarstige materie. Het blijkt nog niet zo gemakkelijk ingesleten gewoontes te veranderen. We BOOSTH Limburg kan daarbij een handje helpen.
 
Gamen
Kinderen en jongeren besteden een belangrijk deel van hun tijd aan het spelen van computergames. ‘We BOOSTH Limburg’ maakt daar op een slimme manier gebruik van. Het is een avontuurlijke ‘jump and run’ game met drie werelden van elk twintig levels. Jongeren kunnen punten verdienen door de game te spelen. Maar om een level hoger te komen, moet de speler ook bewegen (lopen, rennen, voetballen, traplopen, steeds met de BOOSTH-activiteitenmeter om de pols). Via basisscholen en COACH worden de jongeren benaderd. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de combinatiefunctionaris van Maastricht Sport en de JOGG-regisseur (JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht en bedoeld om overgewicht tegen te gaan bij kinderen/ jongeren in de leeftijd van 0-19 jaar). De game vormt een integraal onderdeel van de aanpak die een gezonde leefstijl van jongeren bevordert.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin