Lokale Teken-alert helpt tekenbeten te voorkomen - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-09-2020, 01:24
 

Helder
14°C
gevoelstemperatuur: 13°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 62%
windsnelheid: 1 bft ONO
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:19
zonsondergang: 19:41
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
22-06-2020
Deel dit op:

Lokale Teken-alert helpt tekenbeten te voorkomen

WAGENINGEN – Juni en juli zijn de piekmaanden voor tekenbeten. Vanaf deze week kunnen mensen met de Nature Today-app checken wat de tekenverwachting is bij hen in de buurt.

Op basis van weersinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app van Nature Today beschikbaar gemaakt. De app kan mensen helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen. De app is ontwikkeld door HAS Hogeschool, ITC Twente en Wageningen University.

Jaarlijks zijn er zo’n anderhalf miljoen tekenbeten. De helft daarvan wordt in de maanden juni en juli opgelopen. Meldingen van tekenbeten worden geregistreerd op Tekenradar.nl.

Arnold van Vliet van Wageningen University en initiatiefnemer van Nature Today: “Veel mensen hebben niet door wanneer en waar ze een tekenbeet op kunnen lopen. De Nature Today-app brengt daar verandering in. Met de app kun je de tekenverwachting bij jou in de buurt checken. Zodat je je beter kunt beschermen tegen tekenbeten wanneer je gaat wandelen in het bos, het park of de duinen. Of wanneer je in de tuin gaat werken.”

Over Nature Today
De Teken-alert is de eerste gezondheidsmodule binnen de Nature Today-app. De app biedt een grote rijkdom aan natuurinformatie gebaseerd op waarnemingen en kennis van tienduizenden natuurliefhebbers en tientallen biologen. Je vindt er:
Een actueel landelijk en locatiegebonden overzicht van de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die je tegen kunt komen. Een dagelijks natuurjournaal, een korte update à la weerbericht over wat er gebeurt in de natuur. Een overzicht van natuuractiviteiten die in jouw buurt te doen zijn met een verwijzing naar de website waar je je kunt aanmelden. Categorieën zijn: cursus, doen, jongeren, lezing en vrijwilligers. Natuurberichten die dagelijks door topbiologen van meer dan 30 natuurorganisaties, kennisinstellingen, overheden en terreinbeherende organisaties gepubliceerd worden.

Met Nature Today kun je maximaal van de natuur om je heen genieten en, dankzij de Teken-alert, ook de risico’s op tekenbeten verkleinen.

De Teken-alert is mede mogelijk gemaakt door onder andere de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Pfizer, Prins Bernhard Cultuurfonds en honderden donateurs via crowdfunding.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin