Maasduin in Lomm weer zichtbaar - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 16:24
 

Stortbuien
14°C
gevoelstemperatuur: 10°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 76%
windsnelheid: 3 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
20-01-2016
Deel dit op:

Maasduin in Lomm weer zichtbaar

LOMM – Noord-Limburg heeft een opvallend landschap met heuvels. Deze zogenaamde Maasduinen zijn in de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden ontstaan door de ijzige westenwind die zand in hoefijzervormige duinen uit het Maasdal wegblies. De gordel zandduinen tussen Gennep en Venlo behoort tot de langste gordels rivierduinen van Europa. Goede reden om hier een Nationaal park van te maken.

Tot ruim een eeuw geleden waren die zandduinen met uitgestrekte heidevelden overal zichtbaar in de regio. Later zijn grote delen bebost en werden de heuvels daardoor aan het zicht onttrokken. De Hamert, het Quin en de Wittenberg op de Ravenvennen herinneren nog wel aan de oude situatie. Het Limburgs Landschap is die oude situatie met zichtbare zandduinen nu langs de N 271 aan het herstellen. Dit gebeurt langs de fietsroute ter hoogte van de Voort in Lomm.

Aan het werk
De komende weken wordt dus hard gewerkt in het bos. Zo’n 1,5 ha groot bosgebied wordt onder handen genomen. Een groot deel van de grove dennen wordt verwijderd en omringend bos wordt gedund. Ook zal de humuslaag van het zand worden verwijderd. De karakteristiek gevormde eiken blijven gehandhaafd. Natuurlijk zullen de sporen van het werk nog even zichtbaar zijn, maar de paden worden zo snel mogelijk weer geëgaliseerd zodat bezoekers van het terrein kunnen genieten. De gemeente Venlo ondersteund de maatregelen.

Profiteren
Dat beter zichtbare duin is voor automobilisten op de N 271 en wandelaars en fietsers aantrekkelijk. Langs meerdere kanten lopen er fiets- en wandelroutes door dit natuurgebied. Ook planten en dieren profiteren van de grotere landschappelijke variatie. Dit type stuifzanden met losse boomgroepen waar het kale zand zichtbaar is, is goed voor vogels zoals boompieper, nachtzwaluw en boomleeuwerik. De zon komt meer in het bos en op de bodem waardoor ook insecten en reptielen er van profiteren want die zijn allemaal koudbloedig en hebben zonnewarmte nodig om actief te worden. De zeldzame blauwvleugelsprinkhaan en ook zandloopkevers zijn daar voorbeelden van en ook de levendbarende hagedis en de hazelworm.
Dus nu even stevig ingrijpen, maar komend seizoen is het effect al voor iedereen beleefbaar.

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Sjors de Kort


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin