Maastricht krijgt belangrijk Europees archeologisch congres | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
14-07-2020, 15:34
 

Bewolkt
20°C
gevoelstemperatuur: 21°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 52%
windsnelheid: 0 bft N
UV-Index: 1
zonsopgang: 05:40
zonsondergang: 21:46
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
18-03-2014
Deel dit op:

Maastricht krijgt belangrijk Europees archeologisch congres

MAASTRICHT – Maastricht wordt in 2017 de locatie voor de Annual Meeting van The European Association of Archaeologists (EAA). Deze vereniging houdt sinds 1994 jaarlijks haar ledencongres in een steeds wisselende Europese stad. Doel van het congres is het uitwisselen van kennis en de integratie van de archeologie in Europa. Voor het grote publiek wordt, door de Provincie Limburg, een randprogramma georganiseerd. De details daarover worden de komende jaren bekend. Er zullen in 2017 naar verwachting 1500 deelnemers uit meer dan 45 landen in het MECC aanwezig zijn. Het congres is hét toonaangevende archeologisch congres in Europa.

Het verleden springlevend
Het congres wordt georganiseerd door de gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een samenwerkingsovereenkomst. Belangrijk voor de samenwerkende partijen is dat de maatschappelijke relevantie van erfgoed tijdens het congres centraal staat.

Wethouder Gerdo van Grootheest: “Dit congres biedt de mogelijkheid het rijke cultureel erfgoed van Maastricht en haar (Eu)regio voor een internationaal wetenschappelijk publiek te presenteren. We houden het verleden hiermee springlevend. Daarnaast sluit het congres prima aan bij de ambitie van de gemeente om Maastricht als congresstad te promoten.”

Gedeputeerde Noël Lebens: “De Provincie Limburg heeft een belangrijke taak om het archeologisch verleden van Limburg onder een breed publiek te verspreiden. Archeologische vondsten vertellen immers het verhaal van de rijke historie van onze provincie. Dat verhaal willen we voor iedereen toegankelijk maken, om zo de bekendheid van Limburgers met het archeologische verleden te vergroten. Met het ondersteunen van het congres, en met name aan het randprogramma, dragen wij bij aan deze doelstelling.”

Directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Cees van ’t Veen: “Erfgoed is ons maatschappelijk kapitaal. Als nationaal kenniscentrum op het gebied van archeologie, is het voor ons van groot belang kennis te delen en uit te wisselen met onze Europese collega’s en instituten. Dat dit befaamde congres in Nederland plaatsvindt, onderstreept de vooraanstaande rol die Nederland speelt in Europa als het gaat om de archeologische monumentenzorg.”

Aanleiding
Naar aanleiding van gesprekken tijdens een eerder archeologisch congres in Malta werd besloten te proberen om het congres naar Maastricht te halen. Als uitgangspunt werd de viering in 2017 van zowel het 25-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht als het Verdrag van Malta (archeologische monumentenzorg) genomen. De EAA heeft inmiddels besloten om de organisatie van het congres in 2017 aan Maastricht toe te kennen. Andere kandidaatsteden waren Barcelona en Basel. Tijdens een bezoek van de EAA vorig jaar werd Maastricht geroemd vanwege het historisch centrum, compactheid en het moderne congrescentrum MECC.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin