Mergelland fietsroute, terug van weggeweest– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
08-05-2021, 11:31
 

Bewolkt
12°C
gevoelstemperatuur: 10°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 50%
windsnelheid: 3 bft Z
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:58
zonsondergang: 21:10
Meer verwachtingen...
 


Autumn 2- 120 x 600
19-03-2021
Deel dit op:

Mergelland fietsroute, terug van weggeweest

VALKENBURG – Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen. Tel daarbij op de schoonheid van het landschap en je hebt één van de populairste en uitdagendste fietsroutes van Nederland. Helaas verdween met de verwijdering van de ANWB-bewegwijzering in 2015 ook deze fietsroute. Maar vanaf nu is de geliefde klassieker terug. Zorgvuldig uitgestippeld langs reeds bestaande knooppunten: 155 kilometers aan één stuk voor kilometervreters of drie behapbare dag-lussen voor de wat verfijndere fietser. Mét of zonder e-bike.

Ongeëvenaarde uitzichten, holle wegen, kloeke kastelen, sprookjesachtige vakwerkhuizen, het bourgondische leven en sierlijke wegkapelletjes… Het is een cocktail die je alleen in Zuid-Limburg vindt. Geen wonder dat de Mergellandfietsroute al vanaf de aanleg één van de meest populaire fietsroutes van Nederland was. De route werd in 1963 aangelegd en bewegwijzerd door de ANWB tegelijk met de gelijknamige autoroute.

Zoek de verschillen
De vraag naar de Mergelland fietsroute bleef onveranderd groot de afgelopen jaren, zeker in de Corona-periode van het afgelopen jaar. Daarom staken de ANWB en Visit Zuid-Limburg dit jaar de koppen bijéén en kwam er een plan om de route in ere te herstellen. Spreiding van fietsers door de hele regio en zónder extra (onderhoud van) borden waren hierbij de uitgangspunten. Besloten werd gebruik te maken van het fijnmazige en goed onderhouden Zuid-Limburgse fietsknooppuntensysteem. En voilá, daar is ‘ie weer: de Mergellandfietsroute! Niet apart bewegwijzerd, maar eenvoudig te rijden door de juiste knooppunten te volgen. De ‘nieuwe’ route volgt zo nauwkeurig mogelijk het originele traject van 125 kilometer, maar wijkt daar hier en daar van af. Daardoor kwamen er dertig mooie fietskilometers bij, waardoor de totale lengte nu 155 kilometer is. Een lekkere kluif voor racefietsers en andere kilometervreters. Om ook de recreatieve fietsers te bedienen die af en toe een terrasje willen pakken met zicht op een vallei werden er daarnaast drie cirkelvormige deelroutes gemaakt van 48, 63 en 64 kilometer lang. Af en toe pittig, maar dus ook zeer geschikt voor fietsers met een e-bike.

Meer informatie
De totstandkoming van de vernieuwde Mergelland Fietsroute is een samenwerking van ANWB met Visit Zuid-Limburg. Kijk voor meer informatie over de regio en het bestellen van een speciale brochure over de route op: visitzuidlimburg.nl/mergellandfietsroute of anwb.nl/mergelland.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin