Middeleeuwse gracht ontdekt in het centrum van Kerkrade | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
05-06-2020, 02:25
 

Stortbuien
9°C
gevoelstemperatuur: 8°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 0 bft WZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:26
zonsondergang: 21:46
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
22-05-2014
Deel dit op:

Middeleeuwse gracht ontdekt in het centrum van Kerkrade

KERKRADE – Archeologisch onderzoek in het centrum van Kerkrade zal meer inzicht geven over de ontwikkeling van Kerkrade als stad. In het kader van de centrumontwikkeling van de gemeente Kerkrade wordt op de bouwlocatie gelegen aan de Niersprinkstraat, Beethovenstraat en Mozartstraat, archeologisch onderzoek uitgevoerd. Tijdens vooronderzoek is door de regioarcheoloog van Parkstad, Hilde Vanneste, aangegeven dat voor deze locatie een hoge archeologische verwachtingswaarde geldt. Tijdens eerder dit jaar uitgevoerd archeologisch onderzoek is een gracht gevonden. Dat gaf aanleiding tot nader onderzoek. De afgelopen dagen heeft een team van archeologen van ADC ArcheoProjecten onderzoek verricht naar die gracht.
Op het bouwterrein zijn sleuven gegraven om inzicht te krijgen in de ligging en maatvoering van de gracht. Inmiddels is duidelijk dat het gaat om een 3 meter brede en 2,5 meter diepe gracht. Dit lag niet binnen de verwachting en was dan ook een grote verrassing.

Vastgesteld is dat de gracht aanwezig is over een lengte van minimaal 100 meter en vermoedelijk verder loopt in zuidoostelijke en noordwestelijke richting. Gezien de omvang van de gracht, gaan de onderzoekers ervan uit dat de gracht ter verdediging is aangelegd. De gracht loopt parallel aan de middeleeuwse handelsweg van Antwerpen naar Keulen, de huidige Wijngracht en wordt hieraan gerelateerd.

De archeologen zullen de gracht verder onderzoeken door het nemen van grondstalen. Op die manier kunnen specialisten het middeleeuwse landschap rondom Kerkrade reconstrueren en de gracht exact dateren.

Verantwoordelijk wethouder Jo Bok is tegelijk verrast en verheugd: ”De centrumontwikkeling op deze locatie gaf ons de unieke kans om hier archeologisch onderzoek uit te laten voeren. Dat dan iets gevonden wordt is bijzonder. Maar we vinden nu iets heel bijzonders. Ik verwacht dat als straks alle resultaten van het onderzoek bekend zijn, we nieuw inzicht krijgen over de historische ontwikkeling van de stad Kerkrade.”


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin