Middenbosbeheer en herstel stormschade aan de Oosterweg in Valkenburg - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 15:31
 

Bewolkt
11°C
gevoelstemperatuur: 6°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 2 bft W
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
30-08-2016
Deel dit op:

Middenbosbeheer en herstel stormschade aan de Oosterweg in Valkenburg

VALKENBURG AAN DE GEUL – De storm begin deze zomer heeft op diverse plaatsen in Valkenburg aan de Geul voor schade en gevaarlijke situaties gezorgd. Eén van de locaties waar gevaarlijke situaties ontstaan zijn, is aan de Oosterweg. Vanaf begin september worden hier de gevaarlijke situaties weggehaald evenals bomen die een gevaar vormen voor de directe omgeving. Daarnaast wordt noodzakelijk beheer aan het bos gepleegd.

Werkzaamheden middenbosbeheer
Het bos aan de Oosterweg is een hellingbos en kent een groot hoogteverschil. Vele wandelaars maken intensief gebruik van dit mooie gebied. Diverse bomen beginnen ouder te worden en sommige essen hebben last van essentaksterfte . Aan het begin van de zomer zijn kort na elkaar twee (delen van) bomen naar beneden gekomen zijn. Deze levensgevaarlijke situaties op de zo druk gebruikte weg worden opgelost. Gelijktijdig wordt regulier beheer uitgevoerd aan het bos waarmee het oorspronkelijke middenbos hersteld wordt. Hier groeit straks een open bos met grote vitale bomen.

Op dit moment is het bos bijna overal dicht gegroeid en donker geworden. Veel plantensoorten kunnen daar niet tegen. Bomen hebben extra ruimte nodig om mooi uit te kunnen groeien. In de omgeving van Valkenburg is herstel van middenbos zeer succesvol gebleken voor behoud van plant- en diersoorten. Voorbeelden zijn te vinden in het Gerendal en op de Schaelsberg.

Met de risico’s van grote oude bomen op de helling, de noodzaak voor een veilig wandelbos en de kansen voor de natuur worden nu ingrepen uitgevoerd. Vanaf begin september zullen de werkzaamheden uitgevoerd worden. Tijdens de werkzaamheden zal op enkele momenten de Oosterweg en wandelpad tijdelijk afgesloten moeten worden in verband met de veiligheid tijdens het vellen van bomen. De werkzaamheden zullen 2 tot 3 weken duren. Dat is als de weersomstandigheden gunstig zijn. Bij te veel neerslag is het werken op de helling niet meer mogelijk.

Archeologisch monument
Ook bij het archeologisch monument worden werkzaamheden uitgevoerd. Hier wordt de afrastering verwijderd en vervangen door een houtril. Een houtril is een walletje van gebundeld takhout. Deze natuurlijke afscheiding past veel beter in het landschap en geeft het monument een mooiere uitstraling.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin