Musea op Museumplein te Kerkrade ontvangen in 2018 ruim 133.000 bezoekers - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
24-10-2020, 03:04
 

Meest bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 10°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 2 bft ZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 18:25
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
27-12-2018
Deel dit op:

Musea op Museumplein te Kerkrade ontvangen in 2018 ruim 133.000 bezoekers

KERKRADE – De drie musea op het Museumplein te Kerkrade – Columbus earth center, Cube design museum en Continium discovery center – hebben in 2018 ruim 133.000 bezoekers mogen ontvangen. Het aantal van 2017 werd daarmee niet gehaald.

Bekend was dat de gekleurde bouwblokjes die centraal stonden in de Continium-expositie World of Bricks in 2017 wel effect zouden hebben op het aantal bezoekers. Ook de recordhitte deze zomer werkte niet mee. Voor wat betreft het aantal educatieve bezoekers is wel een record behaald; van de 133.000 bezoekers brachten bijna 35.000 leerlingen een bezoek aan één of meer van de drie musea. Dat de musea populair zijn bij jongeren blijkt ook uit het feit dat Continium voor de derde maal is uitgeroepen tot meest kidsproof museum van heel Nederland. Deze prijs werd in november 2018 uitgereikt door de Museuminspecteurs van de Museumvereniging.

Jubileumjaar
Op het Museumplein werd afgelopen jaar gevierd dat er al 20 jaar museumactiviteit op het plein te vinden is. Op 13 juni 1998 opende het Museum voor Industrie en Samenleving Industrion. Door de jaren heen is dit museum gegroeid en heeft zich ontwikkeld tot het doe- en ontdekmuseum Continium. In 2015 ontstond het Museumplein met de toevoeging van twee nieuwe instellingen: Nederlands eerste museum volledig gewijd aan design: Cube en de unieke filmervaring Columbus earth center die je een compleet nieuwe blik op de aarde geeft.

Waan je een astronaut
In 2018 heeft een toenemend aantal mensen in Columbus de ervaring ontdekt je een astronaut te wanen, die vanuit het ISS op de aarde kijkt. Ook voor groepen en het bedrijfsleven blijkt dit een bijzondere ervaring om samen te beleven.
Cube werkt samen met New York
Tijdens dit jubileumjaar zijn in Cube design museum maar liefst zes wisselexposities de revue gepasseerd. Van schoenen tot koffie blijft het museum hiermee een breed scala aan hoogstaand design presenteren. Het aantal bezoekers aan Cube nam daardoor in 2018 toe. Op dit moment zijn de exposities ‘LUXE? Veranderende verlangens’ en ‘Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2018’ nog te bezoeken. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de omvangrijke expositie ‘Nature – Cooper Hewitt Design Triennial co-organized by Cube design museum’, die in samenwerking met Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum te New York wordt georganiseerd en in beide steden simultaan opent in mei 2019.

Meest kidsproof
In het meest kidsproof museum van Nederland Continium is in 2018 de expositie ‘CSI: Continium – Ontrafel het ijskoude mysterie van Ötzi’ geopend. In deze expositie gaan jonge bezoekers als echte forensisch rechercheurs aan de slag om te achterhalen wat er gebeurd is met het lichaam dat is aangetroffen onder het ijs. Zo ontrafelen ze niet alleen het mysterie van de ijsmummie, maar ontdekken ze ook technieken die echte forensisch onderzoekers ook gebruiken. Deze expositie is nog tot september 2019 te bezoeken. Verder staat voor eind 2019 een volledige vernieuwing van de vaste presentatie van Continium op de agenda. Voor de realisatie hiervan mocht de museumstichting begin 2018 al de mooie bijdrage van € 500.000,- van de BankGiro Loterij ontvangen.

2019: uitdagend jaar
Ook in 2019 wordt naast een boordevol programma voor bezoekers, ook volop ingezet op educatie, om zo jonge generaties te stimuleren in het ontwikkelen van talenten waarmee ze de uitdagingen van de toekomst het hoofd kunnen bieden. Directeur Hans Gubbels: “Stichting Museumplein Limburg blijft onverminderd ambitieus en positief naar de toekomst. Met onze tentoonstellingen en programma’s blijven we meebouwen aan de toekomst van Limburg en haar inwoners. Met o.a. de samenwerking met Cooper Hewitt in New York en de nieuwe inrichting van de vaste presentatie van Continium wordt 2019 opnieuw een uitdagend jaar. We danken iedereen die ons in het afgelopen jaar op wat voor manier dan ook gesteund heeft, met name de Provincie Limburg, en hebben het vertrouwen ook in 2019 op deze brede steun te mogen rekenen.”

foto: René de Wit


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin