Nat gras of natte voeten in Zuid-Limburg?– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
02-12-2020, 20:54
 

Bewolkt
5°C
gevoelstemperatuur: 3°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 93%
windsnelheid: 1 bft ZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:20
zonsondergang: 16:33
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
25-10-2020
Deel dit op:

Nat gras of natte voeten in Zuid-Limburg?

ZUID-LIMBURG – In het Geul- en Gulpdal in Zuid-Limburg werkt ARK aan natuurlijke maatregelen om water langer vast te houden op hellingen. Samen met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten verwijderen we oude drainagesystemen zodat de graslanden weer water kunnen vasthouden. Dat voorkomt wateroverlast in de dalen na stortbuien, en hopelijk verleiden we zo ook de zwarte ooievaar om de grens over te steken.

Iedere Nederlander die regelmatig op de fiets zit heeft het regenpak dit jaar al meermaals mogen gebruiken. De herfst is begonnen en dat gaat gepaard met buien, van miezerregen waar je stiekem ontzettend nat van wordt tot stortbuien alsof je een douche neemt. Stortbuien of piekbuien waarbij in korte tijd een enorme hoeveelheid water valt, soms meer dan twaalf millimeter water in vijf minuten, komen door klimaatverandering steeds vaker voor. Wanneer zo’n stortbui in het Heuvelland van Zuid-Limburg valt, verzamelt al dat water zich razendsnel onderaan de hellingen in de waterlopen. Het gevolg is dat de riviertjes snel overstromen en er acute wateroverlast is. De grote hoeveelheid water zorgt daarbij ook voor het uitschuren van de beekbodem waardoor grondwater diep wordt afgevangen en de flanken van de riviertjes verdrogen. Maar dat kan anders. Door regenwater langer vast te houden op de plateaus en hellingen bereikt het water veel geleidelijker de riviertjes in de dalen. De kans op extreme hoogwaterpieken en wateroverlast wordt hierdoor kleiner. Ook wordt het grondwater minder diep afgevangen wanneer de beken en riviertjes minder uitgeschuurd worden.

Van droog grasland naar nat grasland
Daarom werkt ARK in het Geul- en Gulpdal hard aan natuurlijke maatregelen om water langer vast te houden op plateaus en hellingen, met Europese financiering en een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Naast het planten van bomen en struiken en het verruimen van beekbeddingen worden er ook oude drainagesystemen verwijderd. De drainagebuizen hebben ooit dienst gedaan voor waterafvoer, om natte graslanden geschikt (of productiever) te maken voor landbouw. Inmiddels zijn de graslanden echter teruggegeven aan de natuur en mogen ze weer natter worden. Samen met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, die deze graslanden in hun bezit hebben, proberen we zoveel mogelijk drainagesystemen te verwijderen. In het onderstaande filmpje vertelt ARK’er Imke Nabben over hoe dat in zijn werk gaat.

Lees verder…

Bron: NatureToday
Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin