Natuurherstel in Landgoed de Hamert | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-02-2020, 18:19
 

Deels zonnig
7°C
gevoelstemperatuur: 3°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 61%
windsnelheid: 2 bft WZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:43
zonsondergang: 17:59
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
30-10-2017
Deel dit op:

Natuurherstel in Landgoed de Hamert

MAASDUINEN – Stichting het Limburgs Landschap is dag in dag uit bezig om haar natuurterreinen zo optimaal mogelijk te beheren. Goed voor een soortenrijke natuur en daarmee meteen ook een fraaie en gevarieerde natuurlijke omgeving om volop van te genieten. In de Maasduinen worden de komende maanden op vier locaties natuurwerkzaamheden uitgevoerd.

Natuur onder druk
Ondanks alle beheerinspanningen in het verleden staat de natuurkwaliteit nog steeds erg onder druk. De depositie (neerslag) van onder andere stikstof door de jarenlange hoge uitstoot afkomstig uit de landbouw, maar ook uit verkeer en industrie, zorgt nog steeds voor een sterke verzuring en vermesting. De problemen die hiermee samenhangen, worden door het rijk en de provincie onderkend. Met geld afkomstig uit de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof), een overheidsprogramma gericht op het terugdringen van (de effecten) van stikstof in onder andere de natuur, kan Het Limburgs Landschap in een aantal bijzondere natuurgebieden extra natuurherstelmaatregelen uitvoeren.

Werk in uitvoering in november en december 2017
In het westelijk deel van Landgoed de Hamert worden bomen en struiken verwijderd. Hiermee wordt voorkomen dat de heide dichtgroeit en dat jeneverbesstruiken overgroeid raken. In het centrale deel van de Hamert worden twee locaties aangepakt waar de heide is dichtgegroeid met pijpenstrootje. Het gaat hier om de nattere delen, waarvan de bovenste laag wordt verwijderd (plaggen). In de schrale ondergrond die hierdoor weer aan de oppervlakte komt, krijgen typische soorten als dopheide en klokjesgentiaan nieuwe vestigingsmogelijkheden.

Roobeek, een ten zuiden van Landgoed de Hamert in de afgelopen jaren begroeid geraakte stuifduin, wordt weer open gekapt. Zo kan zich ook hier weer heideterrein ontwikkelen. Tevens wordt het heideterrein uitgebreid door in het zuidelijke deel  bomen en struiken te verwijderen. Onder andere veldkrekel en roodborsttapuit zullen hier van profiteren.

Foto: Jan Leunissen


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin