Natuurherstel Verlengde Winkelberg | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
30-05-2020, 07:47
 

Stortbuien
13°C
gevoelstemperatuur: 14°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 54%
windsnelheid: 1 bft O
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:30
zonsondergang: 21:40
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
22-08-2019
Deel dit op:

Natuurherstel Verlengde Winkelberg

Stichting het Limburgs Landschap is dag in dag uit bezig om haar natuurterreinen zo optimaal mogelijk te beheren. Goed voor een soortenrijke natuur en daarmee meteen ook een fraaie en gevarieerde natuurlijke omgeving om volop van te genieten. Op de Verlengde Winkelberg, tussen de dorpen Bemelen en Berg, worden de komende maanden in het kader van het Programma Aanpak Stikstof [PAS] natuurwerkzaamheden uitgevoerd.

Werk in uitvoering
Erg blij was Het Limburgs Landschap met de aankoop van een klein graslandperceel dat volledig omringd is door schrale graslanden die al in eigendom zijn. Deze graslanden zijn zes jaar geleden ontstaan door op deze voormalige landbouwgronden de met meststoffen verrijkte bovenlaag af te graven. Nu groeien hier verschillende zeldzame plantensoorten, als gulden sleutelbloem, bosorchis, grote muggenorchis en gewone vleugeltjesbloem. Van het aangekochte grasland en een deel van het grasland aan de overzijde van de Groeneweg, wordt de bovenlaag, die onder andere veel te veel fosfaat bevat, afgegraven en afgevoerd. Zo ontstaan de voedselarme omstandigheden waar zeldzame soorten bij gedijen.

Daarnaast worden nieuwe schapenrasters geplaatst en worden op een grote graft enkele overhangende bomen en struiken afgezet. Volgend jaar lopen deze weer opnieuw uit. De natuurherstelmaatregen worden van medio augustus tot in december uitgevoerd 

Waarom
De werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van PAS. Ondanks alle beheerinspanningen in het verleden staat de natuurkwaliteit namelijk nog steeds erg onder druk. De depositie [neerslag] van onder andere stikstof door de jarenlange hoge uitstoot vooral afkomstig uit de landbouw, maar ook uit verkeer en industrie, zorgt nog steeds voor een sterke verzuring en vermesting. De problemen die hiermee samenhangen worden door het rijk en de provincie onderkend. Met geld afkomstig uit de PAS, een overheidsprogramma gericht op het terugdringen van (de effecten) van stikstof in onder andere de natuur, kan Het Limburgs Landschap daardoor in een aantal bijzondere natuurgebieden extra natuurherstelmaatregelen uitvoeren.

Welkom
Door al deze werkzaamheden ontstaat mogelijk lokaal tijdelijk enige overlast, maar uiteindelijk gaat de natuur er op vooruit. U bent en blijft dan ook van harte welkom in de natuurgebieden van Stichting het Limburgs Landschap.

Foto Jan Leunissen


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin