Nieuwe archeologische speerpunten in BorgharenToeristisch en recreatief nieuws Limburg

,
 


gevoelstemperatuur:
luchtdruk:
vochtigheid: %
windsnelheid:
UV-Index:
zonsopgang:
zonsondergang:
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
03-03-2022
Deel dit op:

Nieuwe archeologische speerpunten in Borgharen

BORGHAREN – Op 10 maart worden er in Borgharen niet één maar twee archeologische speerpunten onthuld. Dat zijn vernuftige landmarks in de vorm van een speer.

Voorbijgangers kunnen er dankzij augmented reality een duik in het verleden nemen. Ze ontdekken het verhaal van een middeleeuwse jongedame die daar begraven ligt. En zien het wereldberoemde paardengraf van Borgharen. De speerpunten maken deel uit van tien nieuwe speerpunten die worden toegevoegd aan de bestaande Archeo Route Limburg. De feestelijke opening in Borgharen vindt plaats van 14:00 tot 17:00 uur. Download de Archeo Route Limburg 2.0 app in de App store of Google play.

Grafveld
Het eerste Borgharense speerpunt staat op de plek waar ooit een Romeinse villa stond. De restanten daarvan zijn in de middeleeuwen gebruikt om op dezelfde plaats een grafveld aan te leggen. Naar dat zogenoemde Merovingische grafveld is tussen 2008 en 2012 baanbrekend onderzoek gedaan. Het werd een soort proeftuin voor nieuwe onderzoekstechnieken, zoals de toepassing van DNA en 3D-scanning.

Jonge vrouw
Met de archeologische speerpunten en je mobiele telefoon ontdek je het verhaal achter een van de teruggevonden graven. In een houten kamer van 2.15 bij 1.35 meter ligt een jonge vrouw begraven. Ze is een jaar of 20 oud geworden, en moet ergens rond het jaar 600 begraven zijn. Ze is omringd door haar bezittingen, zoals aardewerk, kralen van glas en barnsteen, een amulet tegen kwaad of goed geluk, een kam van gewei en een ring van olifantenivoor.

Zonnekoning
Het tweede speerpunt staat bij het beroemde paardengraf van Borgharen. De ontdekking daarvan in 2010 was wereldnieuws. In het graf liggen maar liefst 67 paardenskeletten, tientallen hoefijzers en veel musketkogels. De dieren zijn waarschijnlijk in de zomer van 1673 gesneuveld. Toen werd Maastricht belegerd en ingenomen door niemand minder dan Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

Archeoroute
De speerpunten zijn een initiatief van het Limburgs Museum, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg, Limburg Marketing en Limburgse gemeenten. ”Het is geweldig om te zien hoe zo’n speerpunt het verleden van een plek in geluid en beeld tot leven wekt,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. “En wie daarna nog verdieping zoekt, kan in ons museum de echte vondsten komen bekijken.”

Één verhaal
De speerpunten vertellen één samenhangend verhaal van de Maas als levensader van Limburg. Die functie had de rivier al eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm bestond. In de buurt van de Maas zijn de oudste sporen van mensachtigen gevonden, de eerste landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar machtige steden en dorpen zoals Borgharen. Vanuit het programma Maaswerken zijn na de hoogwaters van 1993 en ’95 veel maatregelen getroffen om de hoogwaterveiligheid te verbeteren. Onder meer door rivierverruiming. Daarbij is op diverse plekken archeologisch onderzoek uitgevoerd. Zo ook hier bij de Grensmaas in Borgharen.

Opening
De speerpunten in Borgharen worden om 14:00 uur geopend door gedeputeerde Geert Gabriëls, Karin Weustink (directeur netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat Zuid-Nederland), wethouder Gert-Jan Krabbendam en Mariëtte Pennarts-Pauw (hoofd Regio Midden-Zuid Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).


Ook in het nieuws