Nieuwe giraffenman voor GaiaZOO - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

,
 


gevoelstemperatuur:
luchtdruk:
vochtigheid: %
windsnelheid:
UV-Index:
zonsopgang:
zonsondergang:
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
12-10-2018
Deel dit op:

Nieuwe giraffenman voor GaiaZOO

KERKRADE – De Limburgse dierentuin GaiaZOO kreeg afgelopen dinsdag bijzonder HOOG bezoek. De dierverzorgers mochten deze week namelijk een nieuwe giraffenman begroeten. De giraffe genaamd Narus komt de drie vrouwelijke giraffen in GaiaZOO vergezellen. De dames hebben het al enige tijd zonder mannelijk gezelschap moeten doen. Na ruim 4 jaar zal er weer een mannelijke giraffe over de savanne struinen.

Rothschild giraffen
In GaiaZOO leven drie vrouwelijke Rothschild giraffen. Deze soort wordt ernstig bedreigd en er leven nog maar zo’n 2000 Rothschild giraffen in het wild. Het nieuwe mannetje Narus genaamd, is afkomstig uit het Engelse Chester Zoo en is met zijn 1,5 jaar nog erg jong. Hij weegt op dit moment zo’n 400 kilo en zal de komende tijd nog veel groeien. Een volwassenen mannelijke Rothschild giraffe kan namelijk wel meer dan 1000 kilo wegen.

Geduld
In een speciaal voor giraffen ontworpen trailer maakte Narus zijn reis van Engeland naar Nederland. Dit transport werd uitgevoerd door een transporteur die veel ervaring heeft met het verplaatsen van grote dieren. Het is natuurlijk een hele opgave om zo’n groot dier te vervoeren. De nieuwe giraffenman zal in de toekomst dienen als fokman. GaiaZOO heeft lang moeten wachten op een nieuwe man, nadat de vorige fokman in 2014 overleed. Er kan namelijk niet zomaar een mannelijk dier in de groep worden geplaatst. De coördinator van het Europese fokprogramma voor de Rothschild giraffe bepaalt in welke groep een jong dier wordt geplaatst. Pas met een jaar of vier zijn giraffenmannen geslachtsrijp en de dracht van een giraffe duurt ongeveer 15 maanden. De dierverzorgers van de Limburgse dierentuin zullen dus nog even geduldig moeten wachten op nageslacht. Eenmaal in GaiaZOO aangekomen, liep Narus redelijk snel zijn nieuwe verblijf in. De komende dagen zal de giraffe eerst in het binnenverblijf kennis maken met zijn soortgenoten. Als deze introductie goed verloopt zullen ze over een poosje samen op de savanne te zien zijn.

Onderzoek
Niet alleen de dierverzorgers houden de nieuwe giraffenman straks nauwlettend in de gaten, er worden ook gedragsobservaties uitgevoerd. In het kader van het lange-termijn welzijnsproject bij de giraffen van GaiaZOO, zal het gedrag van de groep worden geobserveerd. De focus van dit onderzoek ligt momenteel op de introductie van Narus bij de dames en de veranderingen in de sociale dynamiek in de groep. Dit is erg belangrijk aangezien we (in de wetenschap) pas sinds kort doorhebben dat giraffen een veel complexere sociale organisatie hebben dan voorheen werd gedacht. De komende vijf jaar wordt het welzijnsproject voor giraffen op intensieve wijze in kaart gebracht om zo gedetailleerde informatie over het welzijn van deze specialistische diersoort te verzamelen.

Nog meer nieuwe dieren
GaiaZOO opende eerder deze week limburgHUIS, waar bedreigde Limburgse dieren te zien zijn zoals de vuursalamander, korenwolf en de eikelmuis. Dit project belichaamt de essentie van een eigentijdse dierentuin: natuur en educatie. In en rondom limburgHUIS kun je niet alleen bedreigde diersoorten bekijken, maar worden deze ook gekweekt om ze vervolgens te herintroduceren in de vrije natuur. GaiaZOO legt het nut en de noodzaak hiervan uit aan haar bezoekers. Als Zuid-Limburgse dierentuin vindt GaiaZOO het haar verantwoordelijkheid om op te komen voor bedreigde diersoorten in dit prachtige stukje van de wereld. Dat sluit perfect aan op de missie van GaiaZOO om bezoekers te laten ervaren hoe bijzonder onze aarde is.


Ook in het nieuws