Onderzoek naar archeologisch depot in Heerlen en Venlo - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 16:57
 

Meest bewolkt
13°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 87%
windsnelheid: 3 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
30-04-2016
Deel dit op:

Onderzoek naar archeologisch depot in Heerlen en Venlo

MAASTRICHT – De Provincie Limburg onderzoekt in Venlo en Heerlen mogelijkheden voor het onderbrengen van het provinciaal archeologisch depot in combinatie met een restauratie / onderzoeks-, onderwijs- en publieksfunctie. Het gaat om de voormalige bibliotheek van Heerlen en het Museum Bommel van Dam in Venlo. Dit blijkt uit nota van Gedeputeerde Staten van deze week.

Het huidige depot in Centre Ceramique in Maastricht puilt uit en biedt in de huidige staat geen meerwaarde voor de regio. Bovendien loopt het huurcontract af. Gedeputeerde Teunissen heeft om die reden vorig jaar alle gemeenten gevraagd om een mogelijk nieuwe locatie aan te dragen. Van deze 60 locaties zijn er uiteindelijk 7 overgebleven.

De locaties in Venlo en Heerlen kwamen van deze 7 locaties als beste uit de bus. Daarbij werd met name gekeken naar de mogelijkheden om de oudheidkundige vondsten niet alleen op te slaan maar ook voor een breed publiek toegankelijk te maken. De rijke historie van Limburgse bodemvondsten blijft anders onbenut, “ zegt gedeputeerde Hans Teunissen. ,,Door de samenwerking zal het nieuwe depot voor een impuls zorgen op het gebied van historie, toerisme, educatie en werkgelegenheid.”

Inmiddels zijn er ook reeds serieuze gesprekken met het toonaangevende restauratiebedrijf Restaura, welke bereid zijn zich te verbinden aan het toekomstige depot. Daarnaast worden de mogelijkheden voor een ‘archeohotspot’ onderzocht, waar mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen en bijvoorbeeld hun vondst kunnen laten dateren, zien hoe aardewerk hersteld wordt, of kunnen helpen bij het uitzoeken en sorteren van vondsten. De overige vijf locaties worden nog niet afgewezen. Hiermee wordt gewacht totdat meer zekerheid is over de haalbaarheid van de locaties in Venlo of Heerlen. Teunissen heeft archeologie speerpunt van beleid gemaakt, juist vanwege de rijkdom aan Limburgse bodemvondsten. In dat kader vindt in september in Heerlen een landelijk archeologiecongres plaats en in 2017 komt er een vijfdaags internationaal congres met duizenden archeologen uit de hele wereld naar Maastricht.

Het nieuwe depot moet dan ook uiterlijk in 2017 gereed zijn.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin