Onze Lieve Vrouwepeer in Horst fruitboom van het jaar
HORST – De “Onze Lieve Vrouwepeer” op Landgoed De Gortmeule in Horst wordt komende zondag door het Pomologisch Genootschap Limburg, PGL uitgeroepen tot de Fruitboom van 2014. Dit jaar behaalden drie stokoude perenbomen de finale in de publiekswedstrijd van het PGL.
Om de aandacht te vestigen op de zorg voor oude, alleenstaande fruitbomen als waardevol erfgoed, ging het PGL met de Limburgse bevolking in Noord- en Midden-Limburg op zoek naar oude, goed verzorgde fruitbomen met een bijzonder verhaal. Van de eigenaar en de generaties hiervoor. De belangstelling van het publiek voor deze oproep was verrassend groot. De jury bezocht in totaal tien bomen.
De Onze Lieve Vrouwepeer bij de Gortmeule is een circa 90 jarige boom en staat op een het prachtig beheerd erf van de familie Hoeijmakers. Volgens de jury is de verbondenheid van de bewoners met deze boom, het groen en erfgoed op dit erf in alles zicht- en voelbaar aanwezig is.
De boom en zijn vruchten staat lokaal alleen bekend als Onze Lieve Vrouwepeer omdat de peren altijd rijp zijn rond Maria Tenhemelvaart (15 augustus). In de fruitliteratuur komt de deze benaming in het geheel niet voor. Op basis van de vruchtkenmerken, de boom (zeer steile groeier, met zwaar, stug en weinig vertakt hout) en het vroege tijdstip van de oogst, herkenden meerdere deskundigen er de Noord-Hollandse Suikerpeer in. Een vruchtboom die in het verleden her den der nog wel voorkwam, maar vooral werd geëxporteerd naar Engeland, maar ondanks zijn andere synoniem Koningspeer in Nederland niet zo gewaardeerd wordt.
De jury van het PGL is van mening dat bij deze boom op het erf van de Gortmeule heel veel bij elkaar komt: ´de armoede van de Peelgrond, maar ook de Roomse wortels die net zozeer behoren tot de ziel van deze regio. Verder ook goed afleesbaar de werklust en ondernemingszin van generaties die heel harmonieus hebben genoten van het ritme van het leven. De boom is weliswaar op leeftijd, maar draagt nog altijd goed. Wordt bovendien deskundig verzorgd. De vruchten worden nog steeds gebruikt voor de inmaak en perensap.
Geschiedenis
De Onze Lieve Vrouwepeer werd in de jaren 20 met drie andere fruitbomen op het erf van de 400 jaar oude boerderij met Saksische voorgevel geplant door de grootvader van Ton Hoeijmakers. Op het erf van dit Rijksmonument staat eigenlijk alles wat een karakteristieke Noord-Limburgse boerderij moet hebben: Er is een stal, schuren, een oude waterput, bakoven, moestuin en een prachtige fruitgaard. De boom draagt vruchten die altijd rijp zijn ten tijde van de processie van Mariahemelvaart. In de jaren zeventig hing de familie Hoeijmakers een Mariabeeldje in een nisje aan de boom ter herinnering aan de ernstige brandwonden die hij als driejarige opliep toen hij in een ketel met kokende peren viel. Het was ook het begin van het herstel van de oude luister van de boerderij en het erf en de liefdevolle ontvangst van gasten op hun boerderijcamping. De filosofie van de familie Hoeijmakers is heel simpel: ‘ De wereld is van iedereen. Ik mag hier wonen en daarom is iedereen hier ook welkom om kennis te nemen van de simpele dingen die de wereld de moeite waard maken’.
Een perenboom (Beurre Diel in Castenray (Venray) en een stokoude Juttepeer in Stramproy (Weert, groenste regio van de Wereld!) beschikten net als de Onze Lieve Vrouwepeer over de gezochte X-factor. Speciale vermelding was bovendien weggelegd voor een hele oude Moerbijboom aan de Schaapskooiweg in Horst-America.
Ook in het nieuws
- 2000 bezoekers voor IJzer- en Vuurfestival Slot Schaesberg
- Zwermelingen
- Ontwikkeling leefgebied donker pimpernelblauwtje
- GaiaZOO & IVN openen eerste Tuiny ZOO van Europa
- Kans op smog door ozon
- Meer natuur voor het Dubbroek
- Burgemeester Landgraaf ontvangt middeleeuwse ridders
- Inspiratiezuilen Sittard-Geleen
- Zo fietsveilig zijn Limburgse gemeenten
- Het was Zondag in het Zuiden volgend jaar wegens groot succes opnieuw te zien
- NPO Radio 1-bus week lang in Noord-Limburg