Opnieuw grote historische glasvondst in Roermond | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
06-06-2020, 16:08
 

Regen
16°C
gevoelstemperatuur: 13°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 47%
windsnelheid: 4 bft ZW
UV-Index: 2
zonsopgang: 05:25
zonsondergang: 21:47
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
09-09-2014
Deel dit op:

Opnieuw grote historische glasvondst in Roermond

ROERMOND – In de binnenstad van Roermond is opnieuw een grote glasvondst gedaan. Vijf jaar geleden werd in de stad ook al een grote hoeveelheid historisch glas (ca. 1200-1600) gevonden.

In de binnenstad van Roermond is opnieuw een grote glasvondst gedaan. Vijf jaar geleden werd in de stad ook al een grote hoeveelheid historisch glas (ca. 1200-1600) gevonden.
De nieuwe ontdekking werd gedaan tijdens rioolwerkzaamheden op een steenworp afstand van de vorige vindplaats. De gemeente Roermond schrijft dat de huidige vondst waarschijnlijk nog groter is dan de vorige. In 2009 vonden archeologen in totaal ruim één miljoen glasfragmenten, waaronder ook circa 8400 fragmenten uiterst zeldzaam, gebrandschilderd vensterglas.
De huidige vondst bestaat uit gekleurd en gebrandschilderd vensterglas uit de periode van circa 1300-1850. Het glas werd aangetroffen in een zandige grondlaag bij het uitgraven van een nieuwe rioolsleuf.
De zandlaag – met een dikte van circa 0,3 tot 1,5 meter – werd eind negentiende of begin twintigste eeuw gestort als opvulling van het restant van de oude vestinggracht.

De gemeente Roermond:
“In eerste instantie zijn de circa 2000 geborgen glasfragmenten gewassen en gesorteerd in hoofdcategorieën. Het merendeel van het gebrandschilderde glas stamt uit de Late Middeleeuwen Dit betreft voornamelijk gekleurd glas, beschilderd met grisaille. De rest van het gebrandschilderde (en soms ook geëtste) glas wordt in de periode van de zestiende tot en met het midden van de negentiende eeuw gedateerd.”

De dikte van de ruitjes varieert van circa 1 tot 4 millimeter. Vooral van de kleinere ruitjes zijn ook gave exemplaren aangetroffen. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat de ruitjes in gebruik zijn geweest als vensterglas, voordat ze werden afgedankt. Het is daarnaast waarschijnlijk dat het grootste deel van het glas afkomstig is uit de ramen van voormalige gebouwen in Roermond, hoogstwaarschijnlijk ook van het voormalige Voogdij-complex in de stad.

De vondst wordt de komende tijd nader onderzocht. Er wordt onder meer gekeken naar het productieproces van het glas, de stijlgroepen, de historische en technische aspecten, de chemische samenstelling en de betrokken kunstenaars. Ook zal de vondst vergeleken worden met de andere glasvondst in Roermond en andere grote glascollecties in Noord-Europa.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin