Paddentrek is weer begonnen | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
08-07-2020, 00:54
 

Bewolkt
15°C
gevoelstemperatuur: 15°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 82%
windsnelheid: 0 bft WNW
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:33
zonsondergang: 21:51
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
21-02-2014
Deel dit op:

Paddentrek is weer begonnen

LANDGRAAF – De trek van de padden naar de voortplantingswateren is begonnen. Gisteravond, 20 februari gingen op diverse plekken weer de amfibieën op pad naar poelen en sloten voor de afzet van de eieren. Op diverse plekken stonden weer vrijwilligers klaar voor het overzetten van de dieren.

Afgelopen jaar zijn in Limburg 35.271 amfibieën tijdens de paddentrek veilig over drukke verkeerswegen gezet. Voor dit werk waren ruim 290 vrijwilligers verdeeld over 27 overzetgroepen in de vroege ochtenduren en in de avonden in de weer. Dat blijkt uit het jaarverslag paddenoverzet 2013 dat de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) elk jaar opstelt.

Elk voorjaar trekken padden, kikkers en salamanders weer in grote getale naar de voortplantingspoelen om hun eieren af te zetten. Tijdens deze zogenaamde paddentrek worden amfibieën op diverse plaatsen bij het massaal oversteken van verkeerswegen doodgereden. Juist de versnipperde ligging tussen voortplantingswateren en de winterverblijfplaatsen van de amfibieën wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de amfibieënpopulaties in Nederland.

Waar kikkers en padden massaal doodgereden worden, treffen plaatselijke bewoners en werkgroepen, vaak al jaren achtereen, specifieke maatregelen om de verkeerssterfte te reduceren. Dit kan variëren van het plaatsen van borden, het rapen en overzetten van padden tot het plaatsen van schermen en emmers. Door de schermen na te lopen en de amfibieën veilig over te zetten, kan de sterfte beperkt blijven. Daarnaast kunnen knelpunten opgeheven worden door de aanleg van tunnels of nieuwe voortplantingswateren.

Resultaten 2013
Het was een raar voorjaar voor de amfibieën. De temperaturen bleven lang laag en het was te droog. Op veel plekken is de trek niet massaal geweest. Uiteindelijk begon de trek op 6 maart. Uit het overzicht blijkt dat er in Limburg dit voorjaar 35.021 amfibieën veilig overgezet zijn. In totaal ging het om 30.077 padden. Daarnaast werden ook nog eens 2.374 bruine en groene kikkers en 2.795 salamanders overgezet. Daarbij ging het om de alpenwater-, kleine water- en kamsalamanders. Leuke vondsten waren er dit jaar ook. Zo zaten er 23 vinpootsalamanders en twee rugstreeppadden in de emmers.

Door de fluctuaties in de gegevens die IKL binnenkrijgt (nieuwe overzetgroepen, groepen die zijn gestopt) is het moeilijk om vergelijkingen te trekken met voorgaande jaren.

De overzetgroepen
De mensen die de padden overzetten doen dit onder meer als IVN-groep. Hierbij ging het om de afdelingen Kerkrade, Meerssen, Stein, Maas en Niers (Gennep), Nuth, Valkenburg en Ubach over Worms (gem. Landgraaf). Daarnaast zijn plaatselijke natuurorganisaties in touw waaronder de Natuur-en milieugroep ANIMO uit Mook-Middelaar, de Natuur Historische Vereniging Pepijnsland (Echt-Susteren), Natuurwacht Limburg afd. Venlo, Vogelwerkgroep Bemelen en de stichting Grueles uit Eijsden-Margraten. Maar ook lokale gemeenschappen zetten zich in. Dat was het geval in Osebos en Stokhem uit de gemeente Gulpen-Wittem, Geulle (Meerssen), Kelmond-Beek, Maria-Hoop (Echt-Susteren), Herkenbosch (Roerdalen), Heek-Valkenburg, Geusseltpad (Maastricht), Bocholtz (Simpelveld), Heythuysen en Grathem (Leudal).

Diverse initiatiefnemers betrekken ook de jeugd bij de overzetacties. Op deze wijze leren kinderen spelenderwijs dat je de natuur ook in de eigen buurt kunt helpen.

De werving van deelnemers blijft een punt van aandacht. Actieve mensen die een bijdrage willen leveren, zijn elk voorjaar weer welkom. Voor mensen die graag buiten zijn, dit zinvol werk vinden kunnen zich aansluiten bij de plaatselijke overzetgroepen.
Mensen die zelf een paddenoverzet-actie overwegen, kunnen voor advies en eventuele hulpmiddelen de hulp inroepen van de stichting IKL.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin