Praat mee over een gezond brein in Continium - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Weergegevensbron: Maastricht weer vandaag
01-03-2018
Deel dit op:

Praat mee over een gezond brein in Continium

KERKRADE – Ter afsluiting van de internationale Brain Awareness Week (12 tot en met 18 maart 2018), vindt op zondag 18 maart in Continium discovery center in Kerkrade een ‘Reversed Science Café’ plaats met als thema Hersengezondheid: wat kun je zelf doen om je hersenen gezond te houden?.

Wie het interessant vindt deze zondag met hersenwetenschappers in gesprek te gaan, is van harte welkom deel te nemen aan het reversed science café op 18 maart 2018 van 14.30 tot 17.30 uur in Continium. Deelname is gratis, gelieve vooraf aan te melden via e-mail: boekingen@continium.nl. Er geldt een maximum van 30 deelnemers.

In het Reversed Science Café schuiven wetenschappers van de Universiteit Maastricht en Alzheimer Centrum Limburg bij bezoekers aan tafel om in gesprek te gaan over hersengezondheid. Deze sessies volgen na de lancering van de MijnBreinCoach app op 17 maart door de Alzheimer Centrum Limburg en de Universiteit Maastricht. App-gebruikers kunnen met eenvoudige tips hun leefstijl en daarmee dus ook hun hersenen gezonder maken: zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek in 30% van de gevallen van dementie leefstijl de verantwoordelijke factor is. Met het zetten van kleine stappen naar een gezondere leefstijl wordt ook de gezondheid van de hersenen verbeterd.

Vijf thema’s
Tijdens het Reversed Science Café, dat plaatsvindt in het kader van het EU-project Sparks, rouleren de deelnemers langs vijf verschillende tafels met aan iedere tafel een andere wetenschapper. Telkens wordt een ander thema onder de loep genomen:
• Gedragsverandering – Anke Oenema, ‎universitair hoofddocent gezondheidsbevordering aan de Universiteit Maastricht
Wat maakt het lastig om je gedrag te veranderen? Wat zijn belangrijke steuntjes in de rug? Waarom is het zo makkelijk om terug te vallen in je oude patroon? Hoe onderzoek je gedragsverandering als wetenschapper?
• Voeding – Simone Eussen, universitair docent voedingsepidemiologie en moleculaire epidemiologie, universiteit Maastricht
Wat is gezonde voeding? Wat is er waar van alle voedingshypes? Welk voedsel is goed voor de hersenen? Hoe onderzoek je voeding als wetenschapper?
• Dementie – Willemijn Janssen, senior onderzoeker aan het Alzheimer Centrum Limburg
Wat is het verschil tussen af en toe vergeetachtig zijn en een diagnose dementie? Hoe stel je vast of iemand dementie heeft? Is er al een geneesmiddel voor dementie?
• Cognitieve activiteit – Martin van Boxtel, arts en universitair hoofddocent aan de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie
Hoe houd je je hersenen fit? Helpen kruiswoordpuzzels echt om je brein gezond te houden? Wat zijn andere manieren van je brein blijven uitdagen? Welke effecten heeft jezelf blijven uitdagen op de verschillende hersendelen?
• Stemming – Sebastian Köhler, universitair hoofddocent Neuro epidemiologie aan de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie
Wat is het verschil tussen af en toe somber zijn en een depressie? Welke invloed hebben depressieve klachten op het brein? Hoe doe je onderzoek naar depressieve klachten als wetenschapper?


Ook in het nieuws