Provincie geeft Continium opdracht voor nieuwbouw Museumplein - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
25-09-2020, 10:00
 

Bewolkt
9°C
gevoelstemperatuur: 5°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 81%
windsnelheid: 2 bft Z
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:29
zonsondergang: 19:28
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
11-07-2014
Deel dit op:

Provincie geeft Continium opdracht voor nieuwbouw Museumplein

KERKRADE – Deze week zijn in Discovery Center Continium te Kerkrade de overeenkomsten ondertekend, waarmee de ontwikkeling van het plein voor het Continium formeel van start gaat. Op woensdag 9 juli heeft de heer Ger Koopmans, gedeputeerde voor Cultuur, het Continium namens de Provincie Limburg officieel de opdracht gegeven over te gaan tot de bouw van twee nieuwe instellingen op het Museumplein. Op donderdag 10 juli heeft het Continium, dat het project in eigen beheer gaat uitvoeren, deze opdracht doorgegeven aan de ondernemingen die de nieuwe instellingen gaan bouwen, te weten Mertens Bouwbedrijf en SPIE Nederland.

Investering door Provincie
In opdracht van de Provincie Limburg realiseert het Continium vanaf september 2014 op het Museumplein twee nieuwe instellingen en een “connector”, die de nieuwe attracties met het Continium verbindt. De Provincie Limburg investeert een bedrag van € 13.470.000,- in de bouw van de twee instellingen en het verbindende gebouw. Met het totale project is een investering van € 15.000.000,- gemoeid. Een deel van dit bedrag is gedurende de voorbereidende fase reeds besteed aan haalbaarheidsonderzoek, invulling van de plannen, het ontwerp van de gebouwen door Shift Architecture uit Rotterdam en de Europese aanbesteding van het project.

Door het ontwerp met de connector vormt het nieuwe Museumplein bovendien een duidelijke verbinding tussen treinstation Kerkrade-Centrum en het centrum van Kerkrade, dat nu volgens het centrumplan opnieuw ontwikkeld wordt. Daarnaast voldoet de nieuwbouw aan de gestelde duurzaamheidsnormen. Deze ontwikkelingen maken onderdeel uit van hetzelfde Provinciale Statenbesluit.

Eigen identiteit, inhoudelijk aanvullend
Voor het Continium verrijzen straks een Design Lab en een Earth Theater. De drie instellingen hebben elk een eigen identiteit, maar vullen elkaar inhoudelijk aan. Het Continium blijft zich focussen op de invloed van wetenschap en techniek op ons dagelijks leven nu, maar ook dat van het verleden en de toekomst. Een Earth Theater is een koepelvormige projectie, zoals de meesten die kennen van een planetarium. In dit geval is het scherm echter 180 graden gedraaid gepositioneerd, waardoor een projectie van 16 meter rond en 8 meter diep ontstaat. Bezoekers kijken vanuit een satellietpositie neer op hun aarde en zien de invloed van hun keuzes op de natuurlijke wereld. De derde instelling, een Design Lab, wordt een ontmoetingsplek waar bezoekers de verschillende facetten van design beleven en designexposities worden gepresenteerd. Daarnaast gaat jong designtalent samen met bedrijfsleven en bezoekers werken aan nieuw productdesign.

Najaar 2014: Discovery Experience in regio
Mertens Bouwbedrijf en SPIE Nederland starten op 1 september 2014 met de bouw en de opening van de instellingen staat voor oktober 2015 gepland. Het Continium is in de tussentijd gesloten voor individuele bezoekers. Schoolgroepen kunnen gedurende de bouwperiode nog wel terecht in een gedeelte van het Continium, dat speciaal voor hen geopend blijft. Voor individuele bezoekers opent het Continium in najaar 2014 een aantal Discovery Experiences in de regio.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin