Provincie investeert in restauratie van archeologische objecten | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
07-06-2020, 07:22
 

Regen
11°C
gevoelstemperatuur: 8°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 71%
windsnelheid: 2 bft ZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:25
zonsondergang: 21:48
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
03-03-2015
Deel dit op:

Provincie investeert in restauratie van archeologische objecten

MAASTRICHT – De Provincie restaureert voor circa € 10.000 enkele archeologische objecten die zich in het provinciaal depot bevinden. Het gaat om objecten waarvoor een bruikleenverzoek is binnengekomen, maar die in hun huidige conditie niet getoond kunnen worden. Na restauratie wordt een aantal objecten, waaronder bronzen kannen, aardewerk urnen en een zilveren sieraad, via exposities tentoongesteld in de bibliotheek van Bocholtz en het gemeentehuis van Bergen.

Romeinse objecten
De gemeente Simpelveld heeft een bruikleenverzoek ingediend om de tentoonstelling van de “askist van Bocholtz”, die voorheen te zien was in het Thermenmuseum te Heerlen, over te nemen en te presenteren in de bibliotheek van Bocholtz. Een aantal objecten moet eerst een restauratie ondergaan voordat ze in Bocholtz verder tentoongesteld wordt. Daarnaast bevindt zich in een klomp roest een nog verscholen sieraad met zilveren inleg dat uitgeprepareerd gaat worden.

Urnen uit de Brons-IJzertijd
De gemeente Bergen wil archeologische objecten die tijdens recente ontgrondingwerkzaamheden zijn aangetroffen tentoonstellen. Het gaat bijvoorbeeld om  aardewerk urnen uit de Brons- IJzertijd met crematieresten. De zeer kwetsbare urnen zijn geconserveerd en geborgen met de aarde eromheen. In de huidige staat zijn ze daardoor niet presentabel en stabiel genoeg voor een expositie. Door deze te restaureren, komen we ook meer te weten over wie of wat er in de urnen zit, een verhaal dat nu bij die urnen ontbreekt.

Erfgoed
Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans is enthousiast over deze restauratie: “Het is heel belangrijk om cultureel erfgoed te laten zien en voor latere generaties te bewaren. Dit is onderdeel van onze geschiedenis. Deze archeologische objecten zijn daar een mooi voorbeeld van.”


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin