Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in op de snelwegen in LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
06-02-2023, 10:10
 

Mist
2°C
gevoelstemperatuur: 3°C
luchtdruk: 1040 mb
vochtigheid: 93%
windsnelheid: -1 bft N
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:06
zonsondergang: 17:36
Meer verwachtingen...
 
16-06-2022
Deel dit op:

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in op de snelwegen in Limburg

UTRECHT / LANDGRAAF – Rijkswaterstaat stelt morgen een hitteprotocol in op de snelwegen in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. 

Bij extreme warmte zet Rijkswaterstaat extra materieel in om gestrande automobilisten op de snelweg direct naar een veilige locatie met voorzieningen te brengen. Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans (70% of meer) is op temperaturen van 30 °C of hoger.

Hitteprotocol
Als het hitteprotocol geldt, helpt Rijkswaterstaat direct alle automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan. Als er een melding binnenkomt, wordt meteen een berger ingeschakeld die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt. Zoals bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats. Op de dagen dat het protocol geldt, wordt dat gedaan tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds.

Met het protocol wordt voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C.

Advies voor weggebruikers tijdens hitte
Rijkswaterstaat adviseert automobilisten goed voorbereid op weg te gaan. Net zoals u in elke andere situatie zou doen, kunt u met uw pechhulpverlener bellen. Dit kan van uw automerk zelf zijn, of bijvoorbeeld de wegenwacht van de ANWB. Achter de schermen wordt er dan direct een berger op pad gestuurd. Gaat u de weg op tijdens hitte, volg dan deze tips:

  • Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt.
  • Mocht u toch stranden met uw voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die u als parasol kunt gebruiken.
  • Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin