Roer­mond ver­siert N280 met te­ke­nin­gen van Pier­re Cuy­pers | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
11-10-2019, 05:09
 

Bewolkt
11°C
gevoelstemperatuur: 6°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 81%
windsnelheid: 3 bft ZZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:53
zonsondergang: 18:54
Meer verwachtingen...
 
17-05-2018
Deel dit op:

Roer­mond ver­siert N280 met te­ke­nin­gen van Pier­re Cuy­pers

ROERMOND – Wie straks op de nieuwe N280 in Roermond rijdt, wordt getrakteerd op een ontwerp van bloem- en plantmotieven gebaseerd op schetsen van de beroemde Roermondse architect en rijksbouwmeester Pierre Cuypers (1827-1921). Wanden van de viaducten en de verdiepte ligging worden versierd met ontwerpen van ornamenten, die Cuypers ooit tekende.

Dat heeft Limburgs gedeputeerde Eric Geurts (Mobiliteit) vandaag bekendgemaakt tijdens de startbijeenkomst van de N280 Roermond. Provincie Limburg en gemeente Roermond trekken samen ruim twee miljoen euro uit voor de uitvoering ervan.

Vandaag werd met Heijmans de basisovereenkomst ondertekend voor de herinrichting van de N280 Roermond. De reconstructie van de provinciale weg in de bisschopsstad kost in totaal bijna € 40 miljoen. De aannemer kan nu aan de slag met de voorbereiding, zoals de vergunningen en het uitwerken van het ontwerp.
Begin 2019 starten de werkelijke bouwwerkzaamheden. De planning is dat deze in 2021 zijn afgerond. De N280 is de belangrijkste oost-west verbinding in Midden-Limburg. Door een verdiepte ligging in Roermond wordt de weg veiliger en kan het verkeer vlotter doorstromen.

Inspiratiebron
Roermond is de geboortestad van Pierre Cuypers, de befaamde architect die in de 19de en 20e eeuw onder andere tekende voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, Kasteel de Haar in Utrecht en ruim honderd kerken in Nederland, waarvan er 70 werden gebouwd. De grootmeester van de neogotiek maakte bij zijn ontwerpen veel gebruik van ornamenten. Deze zijn de inspiratiebron geweest voor de versiering van de N280 in Roermond.

De versieringen op de wanden van de viaducten en de verdiepte ligging zijn repeterende en verdraaide reliëfs afkomstig van Cuypers’ schetsen van bloem- en plantmotieven. Ze vormen een slinger van enkele honderden meters, bedacht door IPV Delft.
Het plan is tot stand gekomen in afstemming met de commissie Beeldkwaliteit van de gemeente Roermond en nazaten van architect en bouwkunstenaar Pierre Cuypers.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin