Romeinse weg Via Belgica gevonden in Houthem – St. Gerlach | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
07-06-2020, 07:44
 

Bewolkt
11°C
gevoelstemperatuur: 7°C
luchtdruk: 1000 mb
vochtigheid: 71%
windsnelheid: 3 bft ZW
UV-Index: 0
zonsopgang: 05:25
zonsondergang: 21:48
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
08-12-2017
Deel dit op:

Romeinse weg Via Belgica gevonden in Houthem – St. Gerlach

VALKENBURG AAN DE GEUL – In de gemeente Valkenburg aan de Geul is een bijzondere vondst gedaan: restanten van de meer dan tweeduizend jaar oude Romeinse heerbaan de ‘Via Belgica’ zijn opgegraven op het terrein van Château Sint-Gerlach.

Archeologisch onderzoek
Archeologen van onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau RAAP kwamen tot die ontdekking in een weiland grenzend aan de Provinciale weg. Daar werd een proefsleuf getrokken om de verschillende aardlagen ter plekke te bestuderen. Het zag er even naar uit dat er niets gevonden was. Nader onderzoek, uitgevoerd door archeoloog Gerard Tichelman, heeft nu uitgewezen dat er wel degelijk restanten van de Via Belgica zijn blootgelegd. Wat historici en archeologen al langer vermoedden kan nu officieel worden vastgesteld: de Via Belgica heeft ook door Houthem gelopen. Wethouder Remy Meijers is enthousiast over de vondst in zijn gemeente: “In onze gezamenlijke zoektocht naar de plek waar de Via Belgica 2000 jaar geleden gelegen heeft, is deze ontdekking een fantastische mijlpaal. We krijgen zo steeds meer een idee hoe deze belangrijke historische weg heeft gelopen.  In Houthem waren we de weg letterlijk kwijt, maar nu zijn we ook hier op het goede spoor gezet.” Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet.

Samenwerking
Gedeputeerde Hans Teunissen van Provincie Limburg en voorzitter van de Via Belgica stuurgroep maakt zich, met archeologie in zijn portefeuille, samen met acht aangrenzende gemeenten hard voor het opnieuw zichtbaar en beleefbaar maken van deze eeuwenoude Romeinse weg. Deze liep ooit van Keulen via Zuid-Limburg en Tongeren naar Bologne-sur-mèr. Gedeputeerde Teunissen: “Geweldig dat er opnieuw een stukje van de Via Belgica gevonden is. We krijgen steeds meer inzicht over de ligging van de weg en het belang ervan voor de mensen die in de Romeinse tijd in onze regio woonden.”

Zichtbaar en beleefbaar
De komende anderhalf jaar wordt er gewerkt aan het beter zichtbaar en beleefbaar maken van de Via Belgica. Er worden informatiemeubels geplaats, augmented reality ingezet, lange afstands- en kortere routes ontwikkeld. Ook werken diverse ondernemers en instellingen aan aansprekend aanbod in de vorm van producten en activiteiten. Alle aanbod wordt gebundeld in een Via Belgica gids, een mobiele website en app. In het voorjaar van 2018 gaat de nieuwe online omgeving live.

De Via Belgica is een oude Romeinse weg die door Zuid-Limburg liep van Maastricht tot Rimburg. Dus ook door een deel van Buitengoed Geul & Maas, van Maastricht via Meerssen tot Valkenburg.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin