Subsidie voor buitenrijden in grenspark Maas-Swalm-Nette - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
03-10-2023, 00:22
 

Helder
18°C
Apparent: 18°C
Druk: 1013 mb
Vochtigheid: 80%
Wind: 2 bft S
UV-Index: 0
Zonsopgang: 07:38
Zonsondergang: 19:14
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
07-07-2023
Deel dit op:

Subsidie voor buitenrijden in grenspark Maas-Swalm-Nette

ROERMOND – Drie Kreise, 15 steden en gemeenten en andere partners aan Duitse en Nederlandse zijde werken samen om recreatief paardrijden als toeristische activiteit te promoten.

Onder leiding van het grenspark Maas-Swalm-Nette hebben zij gezamenlijk de kansen en huidige tekortkomingen geanalyseerd, ruiterpaden en hun kwaliteit in kaart gebracht en aantrekkelijke routes uitgezet. Op basis van deze plannen werd Europese Interreg VI subsidie aangevraagd. Nadat het project eerder door verschillende beoordelingscommissies was goedgekeurd is op 5 juli de subsidie definitief toegekend. Er is ruim 700.000 euro uit de Europese subsidiepot en ongeveer 275.000 euro eigen middelen van de projectpartners beschikbaar om een aantrekkelijk netwerk van ruiterpaden te creëren van ongeveer 900 kilometer aan mogelijke paden om de regio nog veelzijdiger te maken op het gebied van toerisme.

Het doel is om van het grenspark een aantrekkelijke plek te maken voor ruiters om in zijn geheel te beleven. Daartoe worden paden die geschikt en aantrekkelijk voor ruiters met een knooppuntensysteem bewegwijzerd en met elkaar verbonden en zo beleefbaar gemaakt. De aanleg van dit netwerk van ruiterpaden zal het ook mogelijk maken om ruiters over paden te leiden die aantrekkelijk zijn voor ruiters, waardoor conflicten met andere gebruikers zoals wandelaars en fietsers worden voorkomen. Tegelijkertijd richt het project zich op horeca- en overnachtingsfaciliteiten langs de paden. Op dit moment is er een gebrek aan geschikte rust- en overnachtingsmogelijkheden voor ruiters, wat een groot obstakel is voor dagtochten en meerdaagse ruitervakanties. Met de steun van de projectpartners worden meer rust- en overnachtingsmogelijkheden worden gecreëerd en de bedrijven zullen er zo van profiteren dat de regio bekender wordt als aantrekkelijke bestemming voor ruiters. Een gerichte marketing- en communicatie strategie rondt het project af.

De kaarten van de toekomstige routes liggen op tafel, de benodigde fondsen zijn beschikbaar. Nu is het tijd voor het grenspark en de betrokken projectpartners om aan de slag te gaan. In de loop van 2024 zijn de eerste resultaten te zien, in  2026 wordt het project afgerond. Dan is het “Paarden en ruiters welkom” in het grenspark Maas-Swalm-Nette.

Het project “Buitenrijden in grenspark Maas-Swalm-Nette” wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Duitsland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU) en de partners.

Partners aan het project zijn: Grenspark Maas-Swalm-Nette, Routebureau Noord- en Midden-Limburg, Limburg Paardensport, Tourismus GmbH Mittlerer Niederrhein, Limburg Marketing, Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie; geassocieerde partners: Kreis Heinsberg, Kreis Kleve, Kreis Viersen, Pferdesportverband Kreis Viersen e. V., VFD Viersen-Schwalm-Nette, gemeenten Beesel, Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen, Roermond, Venlo, Brüggen, Nettetal, Niederkrüchten, Schwalmtal, Straelen, Wachtendonk, Wassenberg, Wegberg.


Ook in het nieuws