Thermenmuseum neemt OIKOS Publieksprijs 2022 in ontvangst– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
03-10-2022, 14:09
 

Meest bewolkt
15°C
gevoelstemperatuur: 16°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 76%
windsnelheid: 0 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:41
zonsondergang: 19:11
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
  • Woensdagmiddag 21 september is de nieuwe uitkijktoren van GaiaZOO geopend.
15-06-2022
Deel dit op:

Thermenmuseum neemt OIKOS Publieksprijs 2022 in ontvangst

HEERLEN – Het Thermenmuseum mocht op vrijdag 10 juni de OIKOS-publieksprijs in ontvangst nemen. Een onderscheiding die normaliter alleen aan classici en historici wordt uitgereikt die op voortreffelijke wijze de Oudheid onder de aandacht van een groot publiek hebben gebracht. Bijzonder is dat dit jaar, voor het eerst in de geschiedenis van de prijs, een museale instelling deze prijs in ontvangst mag nemen.

“We hebben afgelopen periode met ons hele team hard gewerkt om het Thermenmuseum te vernieuwen en nieuw leven in te blazen, de erkenning hiervoor in de vorm van de OIKOS-publieksprijs is de kers op de taart”. Aldus Dr. Karen Jeneson – Conservator Thermenmuseum.

Over de OIKOS Publieksprijs
De prijs wordt uitgereikt door OIKOS, een Nederlands-Belgische Onderzoeksschool voor oud- historici en classici. De prijs bestaat uit een geldbedrag plus wisselbeker en wordt elk jaar feestelijk uitgereikt op de OIKOS-dag.

In 2021 won Eric Moormann de wisselbokaal. Hij is emeritus professor Klassieke Archeologie, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2021 gaf hij de jury een duidelijke aanbeveling mee: “Het zou mooi zijn als de prijs in de toekomst kon gaan naar een kandidaat of instelling die zich overtuigend richt op het voor een breed en inclusief publiek toegankelijk maken van kennis over de oudheid. Een kandidaat die doelgroepen aanspreekt die normaalgesproken niet, of toch minder vanzelfsprekend, met de oudheid in aanraking komen.”

“Prachtig dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen, het is een beloning voor het harde werk van de afgelopen jaren. Maar we zijn zeker nog niet klaar. De investering in het nieuwe Romeins Museum laat zien dat we blijven ontwikkelen om de verhalen te vertellen aan het grote publiek.” Aldus Jordy Clemens – Wethouder Cultuur en Erfgoed Gemeente Heerlen.

De door OIKOS aangestelde, vakkundige jury heeft het Thermenmuseum voorgedragen voor de publieksprijs 2022. “Dit Museum heeft zich de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze vernieuwd en daardoor een breed publiek weten te bereiken, van jong tot oud. Wij zijn ook diep onder de indruk van de inspirerende wijze waarop het Thermenmuseum bijdraagt aan de herrijzenis uit haar eigen as van Coriovallum, het Romeinse Heerlen, en wensen alle stafleden, en in het bijzonder conservator Karen Jeneson van harte geluk met de OIKOS-publieksprijs 2022.” Aldus prof.dr. Gerry C. Wakker – Directeur van de Nationale Onderzoekschool OIKOS.

2000 jaar SPA: het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum
In het kader van de Nationale Archeologie dagen geeft Conservator Karen Jeneson op 18 juni a.s. om 14:00 uur een lezing over het Romeinse Badhuis. Deze lezing ‘2000 jaar SPA: het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum’ vertelt het nieuwe verhaal van zowel het badhuis als van Coriovallum. De stad waar het badhuis toe behoorde wordt dan uit de doeken gedaan!

De lezing is voor iedereen toegankelijk. Meld je tijdig aan, er zijn slechts 50 plekken beschikbaar. Deelname is gratis na betaling van de entree. Aanmelden kan via: reserveringen@thermenmuseum.nl. Vermeld bij de aanmelding dat het gaat om de lezing en ook naam, aantal personen en telefoonnummer.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin