Valkenburg startlocatie etappe Tour de France Femmes in 2024 - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Weergegevensbron: Maastricht weer vandaag
25-10-2023
Deel dit op:

Valkenburg startlocatie etappe Tour de France Femmes in 2024

VALKENBURG – De Tour de France keert in 2024 terug naar Limburg. Nadat eerder al bekend was gemaakt dat Rotterdam de startplaats zou zijn voor de editie van 2024, heeft de ASO, de organisator van de Tour de France Femmes, vandaag aangekondigd dat op 14 augustus 2024 de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul het vertrekpunt zal zijn van een bijzondere etappe.

Deze etappe zal via de gemeente Eijsden-Margraten naar Luik (België) voeren. Met een totale route van 45 kilometer door onze provincie markeert deze gebeurtenis niet alleen een historisch moment voor de wielersport (in Limburg), maar ook een mijlpaal voor de bevordering van beweging en gezondheid in de regio.

Activiteitenprogramma voor iedereen
In samenwerking met regio’s Parkstad en Heuvelland, gemeente Maastricht, Shimano Europe, Limburg Cycling, Maastricht University en de Provincie Limburg ontwikkelt de gemeente Valkenburg aan de Geul een uitgebreid activiteitenprogramma. Dit programma richt zich op het bevorderen van beweging, met name fietsen, voor vrouwen, gezinnen met kinderen, alleenstaanden en kwetsbare groepen. Het omvat onder andere een meerdaagse thematour in Zuid-Limburg, workshops en informatiesessies over bewustwording van een gezondere leefstijl, diverse sport- en beweegactiviteiten en initiatieven om fietsen toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen. Een grote Fanzone tijdens de start van de etappe zal een breed scala aan inspirerende en gratis activiteiten aanbieden.

Startetappe een stimulans voor meer beweging
Gedeputeerde Marc van Caldenberg, verantwoordelijk voor onder andere de Sociale Agenda en Sport, benadrukt: “In ons prachtige Limburgse landschap krijgen vrouwen een buitengewoon podium om hun wielertalenten te tonen. De startetappe en de aandacht die daarbij vrijkomt, dragen niet alleen bij aan de aantrekkingskracht van de sport, maar bevorderen ook beweging in het algemeen. Vanuit preventie-oogpunt is het ontzettend belangrijk dat meer Limburgers gaan bewegen. Door de startetappe van Tour de France Femmes en het bijbehorende programma willen we veel meer mensen laten kennismaken met de sport. We streven ernaar om bewegen in het dagelijks leven te integreren, en deze startetappe is een prachtige gelegenheid om dat te realiseren.”

Aftrap activiteitenprogramma in januari 2024
Met een verwachte opkomst van circa 30.000 bezoekers en internationale media-aandacht, zal dit evenement niet alleen de economie stimuleren, maar ook Zuid-Limburg promoten als een bruisende, sportieve en gastvrije regio. De Provincie Limburg heeft een eenmalige subsidie van €230.000 toegekend om de organisatie van de startetappe en het activiteitenprogramma te ondersteunen. Het activiteitenprogramma trapt al in januari 2024 af, waardoor de inspirerende werking van het evenement gedurende het jaar wordt benut. Het bijwonen van de start van de wieleretappe is dan de kers op de taart, een hoogtepunt binnen een reeks activiteiten die bijdragen aan de sportdynamiek in onze regio.


Ook in het nieuws