Veel meldingen van vleermuizen in slaapkamers | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
20-09-2019, 09:54
 

Meest zonnig
10°C
gevoelstemperatuur: 9°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 71%
windsnelheid: 1 bft O
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:20
zonsondergang: 19:41
Meer verwachtingen...
 
22-07-2013
Deel dit op:

Veel meldingen van vleermuizen in slaapkamers

LANDGRAAF – Elk jaar in deze periode is er een flinke toename in het aantal meldingen van vleermuizen in slaap- en woonkamers. Ook nu worden wij veel gebeld. Dit komt deels doordat de jongen zijn uitgevlogen, die niet altijd de ingang van hun woonplek (bijvoorbeeld in de spouw) even goed kunnen vinden.

En in deze tijden van warm weer staan veel ramen open en is een foutje snel gemaakt. Zo komen deze dieren terecht in bijvoorbeeld de slaap- of woonkamer. Maar ook volwassen dieren kunnen binnenkomen, zoals wanneer zij een koeler stukje in de spouw zoeken en zo via een kier in bijvoorbeeld het plafond in de woonruimtes terecht komen.

Voor sommige mensen is het gefladder van de vleermuizen beangstigend, hoewel dit niet nodig is. De vleermuizen zullen zelf altijd proberen om mensen te ontwijken, wat ze met hun echolocatie en ogen ook goed kunnen. Maar het is natuurlijk wel begrijpelijk dat mensen de vleermuizen uit hun slaapkamer weg willen hebben. Ook voor de vleermuizen is dat natuurlijk het beste.

Probeer de vleermuizen niet te vangen, de kans is groot dat ze daarbij gewond raken. Vleermuizen zijn kwetsbare dieren. Wat kun je wel doen? Doe het licht uit en open alle ramen en deuren. Wacht daarna rustig af. Meestal zullen de vleermuizen dan zelf de ruimte verlaten.

Gaan de vleermuizen niet vanzelf weg? Neem dan contact op met een van de vrijwilligers die gewend zijn om met vleermuizen om te gaan. Kijk voor contactgegevens op de website van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN).

Tekst: Stefan Vreugdenhil, Zoogdiervereniging


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin