Welpen GaiaZOO zijn 2 mannetjes en 1 vrouwtje

KERKRADE – Het gaat goed met de op 12 november geboren welpjes in GaiaZOO. Voorlopig blijft het leeuwenverblijf nog afgesloten voor publiek. Zo heeft moeder zoveel mogelijk rust en kan ze een goede band opbouwen met haar welpen. Via het welpendagboek kun je wel al een kijkje nemen in de kraamkramer.
Onverwacht was de geboorte niet, de dierverzorgers konden op basis van paringen tussen moeder Raya en vader Ashrad inschatten wanneer de bevalling ongeveer zou plaatsvinden. Het gedrag van moeder Raya werd de weken voorafgaand aan de verwachte geboortedatum daarom ook goed geobserveerd. In het binnenverblijf van de leeuwen staat een speciale werpkist, waar de leeuwin zich voor de bevalling in kon terugtrekken. Jonge leeuwtjes zijn heel kwetsbaar.
Om moeder en jongen toch in de gaten te kunnen houden, zonder hen te verstoren, werd in de werpkist een camera opgehangen. Op de camerabeelden konden de dierverzorgers zien dat helaas een van de vier welpen het niet heeft overleefd. Met de andere drie welpen gaat het goed, maar de komende weken blijven kritisch.
Bijzondere beelden
Het is uniek om de geboorte van leeuwen te kunnen volgen. Dankzij de camerabeelden vanuit de werpkist, is ook het sociale gedrag binnen de groep leeuwen te herleiden. De dierverzorgers ontdekten op de beelden namelijk dat niet alleen moeder Raya, maar ook vader Ashrad zich meteen na de geboorte over de welpen ontfermde en hen schoon likte. Na een aantal dagen verscheen de andere leeuwin van GaiaZOO, tante Kianga, voor de eerste keer in de werpkist om de welpen te bewonderen.
Een week na de geboorte openden de welpen langzaam hun ogen. Vanaf de tweede week scharrelen de jongen in de nestkist rond. Aan de dikke melkbuikjes is bovendien te zien dat ze voldoende moedermelk binnenkrijgen.
Drie weken na de geboorte was het tijd om de jonge leeuwen te ontwormen. Bij deze handeling is meteen het geslacht van de welpen bekeken, werd hun gewicht bepaald en is onderhuids een chip ingebracht waarmee ze individueel herkenbaar zijn. Het zijn twee mannetjes, van elk 2,5 kg en één vrouwtje die een halve kilo zwaarder is.
Meestal verlaten jonge leeuwen pas na acht weken hun veilige geboortenest. Het zal daarom ook nog enige tijd duren voordat de welpen in GaiaZOO te bewonderen zijn. Via de website van GaiaZOO kun je echter al wel een kijkje nemen in de kraamkramer. Om moeder Raya alle rust te bieden en een goede band met de welpen op te laten bouwen, blijft de route rond het verblijf van de leeuwen voorlopig nog afgesloten voor bezoekers. De andere savannedieren van GaiaZOO (onder andere giraffe, Afrikaanse wilde hond, neushoorn, cheeta, zebra, struisvogel) zijn wel gewoon zichtbaar. Bekijk de zeer unieke geboortebeelden en volg de avonturen van de leeuwenwelpen via het welpendagboek op: www.GaiaZOO.nl/welpen
Bron: www.gaiazoo.nl
Ook in het nieuws
- Jongvolwassenen en jonge gezinnen sinds corona verslingerd aan kamperen
- Nieuwe viool voor André Rieu
- Cast en crew Opera Compact verhuizen naar Sappi papierfabriek
- 11-11 Kirchroa keert terug met lustrumeditie!
- 2000 bezoekers voor IJzer- en Vuurfestival Slot Schaesberg
- Zwermelingen
- Ontwikkeling leefgebied donker pimpernelblauwtje
- GaiaZOO & IVN openen eerste Tuiny ZOO van Europa
- Kans op smog door ozon
- Meer natuur voor het Dubbroek
- Burgemeester Landgraaf ontvangt middeleeuwse ridders
- Inspiratiezuilen Sittard-Geleen
- Zo fietsveilig zijn Limburgse gemeenten
- Het was Zondag in het Zuiden volgend jaar wegens groot succes opnieuw te zien